Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Våra Möjligheters Dag-stipendiet delades ut till medarbetare och elever i gymnasiet

Artikeln publicerades:

Vid en ceremoni på Almåsgymnasiet i onsdags eftermiddag delades Våra Möjligheters Dag-stipendiet ut till fyra medarbetare och en klass i gymnasiet. Stipendiet är instiftat av Sparbanken Sjuhärad och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och är en fortsättning på värdegrundsdagen Våra Möjligheters Dag.

Vi säger grattis till Anna Ekström, pedagog på Almåsgymnasiet, Monica Larm Jallow, pedagog på Almåsgymnasiet, Paulina Lindahl, pedagog på Almåsgymnasiet, Lena Wendt, specialpedagog på Bergslenagymnasiet samt klass BF22B på Almåsgymnasiet!

Vinnare av stipendiet

2023 års Våra Möjligheters Dag-stipendiater. Anna Ekström och Monica Larm Jallow kunde tyvärr inte närvara vid ceremonin. Blomsterarrangemangen togs fram av elever på Hantverksprogrammet – Florist.

Våra Möjligheters Dag är ett långvarigt samarbete mellan Sparbanken Sjuhärad, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Borås. Dagen ska ge gymnasieelever i årskurs 1 från Borås, Mark och Svenljunga en bra värdegrund att stå på under gymnasietiden.

Medarbetare i gymnasiet kan bli nominerade till stipendiet av en kollega. Medarbetaren ska ha främjat arbetet med värdegrund. Elever ansöker, i klass eller grupp, om stipendiet utifrån en angiven uppgift. Två jurygrupper med representanter från Sparbanken Sjuhärad, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, Marks gymnasieskola och Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har bedömt nomineringar och ansökningar.

I motiveringarna som lästes upp för medarbetarstipendiaterna nämndes deras förmåga att utmana alla att tänka utveckling, att skapa större förståelse för omvärlden hos eleverna, att få eleverna att bli sedda och växa som individer och att ge eleverna nya perspektiv på möjliga framtidsvägar.

– Det är så roligt att se engagemanget hos medarbetare och elever i gymnasieskolan och vi är tacksamma för att Sparbanken Sjuhärad och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad gör det möjligt för oss att lyfta fram några av dem, säger Kristina Brink, gymnasiechef och Gymnasie- och vuxenutbildningens representant i arbetet med Våra Möjligheters Dag.

Främja trygghet och motverka segregation

Elevstipendiet gick till klassen BF22B på Almåsgymnasiet. Eleverna har arbetat utifrån temat ”Hur motverkar vi segregation i vår stad/kommun eller område?” och uppgiften var att komma med ett förslag på hur detta skulle kunna ske. Klassens förslag var en ”matmarknad där man kan få visa upp maträtter, kläder och även musik för att skapa en helhetskänsla för det landet och den kulturen.” I sin ansökan har klassen beskrivit hur denna matmarknad skulle kunna genomföras och vad de tänker att den ska leda till.

Juryn lyfte i sin motivering att ”idén att förena människor genom att bjuda på mat från olika kulturer är ett bra sätt att främja trygghet och motverka segregation. Genom att ta vara på skolans mångkulturella fördelar har eleverna på Barn och Fritidsprogrammet, BF22B på Almåsgymnasiet lyft fram det som berikar mänskliga möten.”

Snittar

Ceremonin hölls på Almåsgymnasiet där elever och medarbetare från Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd på snittar och cider.

Information, ikon

Mer om

Våra Möjligheters Dag

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-05-15] Våra Möjligheters Dag-stipendiet delades ut till medarbetare och elever i gymnasiet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol