Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

Versace till Borås

Artikeln publicerades:

Textilmuseet och Borås TME presenterar en hyllning till modeskaparen Gianni Versace i vinterns stora modeutställning Gianni Versace Retrospective. Välkommen till en emotionell resa genom Gianni Versaces estetik – ett möte med exklusivt klassiskt skrädderi, street style, djärva materialkombinationer, översvallande mönster, antika motiv och popkonst.

Gianni Versace (1946-1997) blev under 1980- och 90-talen en av världens mest betydelsefulla modedesigner. Hans kreativitet kände inga gränser. Versace blandade friskt mode och konst, antikt och modernt, manligt och kvinnligt. Han kopplade samman mode med musik, fotografi och grafisk design och låg i bräschen för att transformera modevisningar och reklamkampanjer till popkulturella multikonstverk.

- Textilmuseet fortsätter att visa internationellt intressanta modeutställningar. Vintern 2018 visades utställningen Balenciaga – Master of Couture – en internationell utställning från Victoria & Albert Museum i London. Gianni Versace Retrospective är en fortsatt satsning för Textilmuseets vision att bli Nordens ledande museum inom textil med inriktning på mode, design, konst, textilindustri och innovativa textilier, säger Ulrika Kullenberg, museichef.

Utställningen har tidigare visats i Kronprinspalatset i Berlin där den arrangerades av Versace-experten Karl Von Der Ahé som även kurerar utställningen i Borås i samverkan med Textilmuseet. Formgivare är Aia Jüdes som skapade utställningen Next Level Craft som visades på Textilmuseet 2018 och belönades med utmärkelsen Årets Utställning.

- Gianni Versace-utställningen i Berlin var ett äventyr som blev en stor internationell succé både vad gäller medial uppmärksamhet och besöksantal. Utställningen i Borås är en vidareutveckling av Berlin med mer fördjupning och fokus på det mest kännetecknande för Giannis design med en spektakulär utställningsform. Jag är övertygad om att den blir en storartad hyllning till geniet Gianni Versace, säger Karl von der Ahé, utställningens curator.

Gianni Versace Retrospective visar ett 70-tal utvalda outfits för både dam och herr från Gianni Versaces glansdagar mellan 1989-1997. Plaggen har lånats in från några av världens främsta samlare av Gianni Versaces design, där huvudsamlaren är Antonio Caravano från Italien.

- Det är fantastiskt hur Textilmuseet med sina utställningar bidrar till att bekräfta det Borås är mest känt för, nämligen textil. Med internationella världsdesigner som Balenciaga och nu Gianni Versace, blir Borås ett starkt besöksmål för alla mode- och designintresserade. Med street art och konst i det offentliga rummet är utbudet i staden unikt, här kan man stanna länge och upptäcka nya saker, säger Helena Alcenius, VD för Borås TME.

Utställningen kommer pågå den 30 november 2019 till den 12 april 2020.

Plagg

Fotograf: @kvda. Detail: Gianni Versace Retrospective exhibition BERLIN

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-06-28] Versace till Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol