Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vi är nominerade till Planpriset 2022

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Idag presenterade Sveriges Arkitekter fyra nominerade som tävlar om Planpriset 2022. Bland dessa är Borås Stads stadsbyggnadsprogram Staden vid parken nominerat, som ligger till grund för Viskans park.

Staden vid parken beskriver hur Viskans park är tänkt att gå genom staden, vilka fördelar det finns med att bygga en lång park och hur det är tänkt att parken ska byggas.

Arbetet har pågått sedan hösten 2019. Vi har bland annat haft en dialog med boråsarna kring parken och det genomfördes också guidade vandringar och cykelturer med vår stadsarkitekt och stadsträdgårdsmästare längs stråket.

– Det är jätteroligt att vårt hårda arbete uppmärksammas på det här sättet och vi är väldigt tacksamma för nomineringen, säger Paulina Bredberg, enhetschef för planenheten.

På sammanträdet den 18 mars 2021 beslutade Kommunfullmäktige att godkänna stadsbyggnadsprogrammet Staden vid parken. I och med det stod det klart att den fem kilometer långa parken kommer växa fram mellan Gässlösa i söder och Rya Åsar i norr.

Namnet till parken, Viskans park, togs fram tillsammans med boråsarna under Borås 400-års jubileum genom en namntävling som bland annat Sjömarkenskolan vann. Sedan juni 2021 har en projektgrupp tillsatts som fortsätter driva arbetet framåt.

Planpriset 2022

Sveriges Arkitekter har delat ut Planpriset varje år sedan 1992 för ett väl utfört planarbete. Vinnaren i kategorin presenteras på Arkitekturgalan måndag 13 mars.

Hallbergsbron

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-02-28] Vi är nominerade till Planpriset 2022

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol