Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Vill du bli god man?

Artikeln publicerades: 2018-05-23 15.09

En god man är ett stöd för personer som av olika anledningar behöver hjälp i vardagen. Det kan vara personer med en funktionsnedsättning, äldre, sjuka, personer med demenssjukdom eller missbruksproblem. Nu behövs det fler gode män – kanske är just du rätt person?

Om du är pålitlig, bra på vardagsekonomi och intresserad av samhällsfrågor skulle du kunna passa för att vara god man åt någon. En god man hjälper personer att få vardagen att fungera genom att till exempel betala räkningar, hålla kontakt med myndigheter och lämna fickpengar. Vad som ingår i uppdraget att vara god man beror på vilka förutsättningar och behov den person du hjälper har.

Så här gör du om du är intresserad av att bli god man

Om du vill bli god man fyller du i en intresseanmälan eller ringer oss på Överförmyndarenheten på numret som står här nedanför. Efter att du har anmält ditt intresse gör vi en så kallad lämplighetsprövning. Det innebär att vi kontrollerar att du inte finns i polisens, kronofogdens eller socialtjänstens register. Efter det kontaktar vi dig. Om du har frågor är du varmt välkommen att mejla eller ringa.

Utbildning för nya gode män

Snart börjar en utbildning för dig som vill bli god man. På utbildningen samlas de som är aktuella för att bli god man, och där får du lära dig mer om vad ett uppdrag som god man innebär. Efter utbildningen kommer vi att erbjuda dig uppdrag som god man.

Fakta

  • Om du är god man får du ett arvode som betalas ut årsvis.
  • Det är tingsrätten som bestämmer vem som ska få god man och vem som ska bli god man, efter förslag från Överförmyndarenheten.
  • Utbildningen som börjar snart riktar sig inte till den som är intresserad av att bli god man åt ensamkommande barn.
Två pusselbitar som sätts ihop

Senast ändrad: 2020-05-25 08.16

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-05-23] Vill du bli god man?

g q n C