Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vill du göra skillnad för någon med funktionsnedsättning?

Artikeln publicerades:

Just nu finns det flera personer med funktionsnedsättning som väntar på att få en stödfamilj, kontaktperson, ledsagare eller avlösare. Vill du göra skillnad för någon av dem?

Att vara stödfamilj

Som stödfamilj tar du emot ett barn med funktionsnedsättning i ditt hem. Det kan till exempel vara för att barnet behöver miljöombyte eller för att föräldrarna behöver avlastning.

Hur mycket barnet bor hos dig beror på vilket behov hen har. Vissa behöver komma någon helg då och då, medan andra behöver bo hos sin stödfamilj lite oftare. När barnet är hos dig gör ni vardagliga saker tillsammans, precis som i vilken familj som helst.

Att vara kontaktperson

Som kontaktperson är du en medmänniska och ett personligt stöd för någon med funktionsnedsättning. Det kan till exempel innebära att du är någon att prata med eller att du följer med på olika fritidsaktiviteter. Många personer med funktionsnedsättning riskerar att bli ensamma eller isolerade, och därför är du som kontaktperson ett viktigt stöd.

Att vara ledsagare

Som ledsagare stöttar du en person med funktionsnedsättning genom att följa hen till och från aktiviteter som hen inte kan ta sig till själv. Det kan till exempel vara när personen ska besöka vänner, gå på promenad, göra ärenden eller gå på konsert. På så sätt bidrar du till att personen kan ha kontakter med andra och delta i samhället på lika villkor som andra.

Du och personen du ledsagar kommer själva överens om var ni ska mötas och när.

Att vara avlösare

Som avlösare avlastar du tillfälligt anhöriga till ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning. Det innebär att du kommer hem till dem och tar hand om barnet medan de anhöriga till exempel går på aktiviteter eller får lite återhämtning.

Du och familjen bestämmer själva vilka tider du ska komma. Det kan vara dagtid, kvällar eller nätter på både vardag och helg.

Vem kan bli stödfamilj, kontaktperson, ledsagare eller avlösare?

Det behövs ingen speciell utbildning eller familjekonstellation för något av dessa uppdrag. Det viktiga är att du har tid och engagemang, och att du vill bygga upp en relation som varar en längre tid.

Du ska vara över 18 år. För uppdrag mot barn och unga begär vi ut ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Ersättning

Alla dessa uppdrag är frivilliga, som du får en viss ersättning för. Ersättningen varierar beroende på uppdrag.

Vill du veta mer?

Kontakta oss via e-post eller telefon för att anmäla ditt intresse eller för att få veta mer.

För uppdraget som kontaktperson finns det möjlighet att skicka in en digital intresseanmälan. Sök på kontaktperson:

Intresseanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två personer som skrattar vid ett köksbord

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-08-15] Vill du göra skillnad för någon med funktionsnedsättning?

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol