Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Viralgranskaren vinner Sociala medier-priset på 100 000 kronor

Artikeln publicerades: 2017-07-05 17.08

Viralgranskarens redaktörer Åsa Larsson och Hugo Ewald tilldelas årets Sociala medier-pris på 100 000 kronor för sina insatser i att uppmärksamma vikten av nyskapande källkritik på internet. Vinnarna tillkännagavs i dag, den 5 juli, i Almedalen.

– Viralgranskaren spelar en viktig roll i dagens samhälle. Vi söker i allt högre grad vår information via sociala medier. Åsa Larsson och Hugo Ewald har på ett flertal innovativa sätt deltagit i kampen mot falska nyheter, säger Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

Sociala medier-priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, och delas ut av Borås Stad och Högskolan i Borås. Priset ges till personer eller grupper som gjort ”väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv”.

– Det känns extra glädjande att Viralgranskaren vinner under ett år som präglats av desinformation. Vi vill fortsätta bidra till att förhindra spridningen av falska nyheter och upplysa om de problem som finns med falsk information, säger Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren.

Viralgranskaren är en avdelning i tidningen Metro som startades för att granska nyheter som sprids viralt online som en förlängning av traditionell journalistik. Sedan starten 2014 har Viralgranskaren lanserat projekt som Lilla Viralgranskaren för klassrummet och Källkritikens dag som samlar en rad föreläsare om ämnet. Initiativet har tidigare vunnit Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare och har fått utnämningen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Juryns motivering:

För att genom ett antal innovativa projekt, pedagogiska publikationer och inrättandet av Källkritikens dag ha uppmärksammat vikten av nyskapande källkritik på internet. Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medier-pris år 2017 på 100 000 kronor tilldelas Viralgranskarens redaktörer Åsa Larsson och Hugo Ewald.

Tidigare vinnare

2013: Joakim Jardenberg
2014: Lina Thomsgård
2015: Brit Stakston
2016: Wikimedia Sverige 

Hugo Ewald (andra från vänster) tar från Viralgranskaren tar emot året Sociala medier-pris. På bilden även (från vänster) Ulf Olsson, Björn Brorström och Stefan Eklund.

Hugo Ewald (andra från vänster) från Viralgranskaren tar emot året Sociala medier-pris. På bilden även (från vänster) Ulf Olsson, Björn Brorström och Stefan Eklund.

d

Mer om Sociala medier-priset

I Borås ser vi möjligheterna som digitalisering och kommunikation via nätet betyder för politik, offentlig sektor, företag och individer, bland annat genom att tidigare år arrangera konferensen Mötesplats Sociala medier. Med Sociala medier-priset, det enda i sitt slag, vill Högskolan i Borås och Borås Stad premiera den person eller organisation som bidrar på ett positivt sätt till samhällsutvecklingen genom sitt användande av sociala medier.

Priset kommer att delas ut till Åsa Larsson och Hugo Ewald under Days of Knowledge i Borås den 18 oktober.

Juryledamöter
Bengt KÅ Johansson, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Lotta Johansson, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Jan Nolin, Högskolan i Borås
Margareta Lundberg Rodin, Högskolan i Borås
Marie Ingvarsson, Borås Stad
Göran Björklund, Borås Stad
Stefan Eklund, Borås Tidning

Senast ändrad: 2017-07-05 17.37

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-07-05] Viralgranskaren vinner Sociala medier-priset på 100 000 kronor

g q n C