Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

1 september öppnar vi upp, med förstånd

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Den 1 september öppnar mötesplatser för seniorer sina lokaler igen. Samma dag öppnar också äldreomsorgens restauranger åter för allmänheten och besök på vård- och omsorgsboenden och korttidsenheter förenklas.

Merparten av alla äldre invånare är fullvaccinerade. Dessa har också under lång tid varit begränsade i sina möjligheter att umgås med varandra och med yngre anhöriga och vänner. Socialt umgänge är en viktig aspekt för välbefinnandet. Därför väljer Vård- och äldreförvaltningen nu att öppna upp verksamheter igen, men med förstånd och försiktighet, för att inte riskera ökad spridning av covid-19.

Mötesplatser för seniorer

Borås Stads mötesplatser för seniorer har varit fysiskt stängda ända sedan förra våren. Men det har funnits mycket verksamhet utomhus och mötesplatserna har byggt upp en stor digital närvaro. Nu kommer de fysiska mötesplatserna att öppnas igen, för inomhusaktiviteter. Men det blir i begränsad omfattning, lokalerna möbleras om för att undvika trängsel. Samtidigt kommer mötesplatserna att fortsätta med sina utomhusaktiviteter och digitala aktiviteter.

Titta gärna i seniorkalendern för att ta del av mötesplatsernas program.

Äldreomsorgens restauranger

Äldreomsorgens restauranger har varit stängda för allmänheten sedan förra våren. Den första september blir det åter möjligt att besöka dessa restauranger och köpa en god lunch. Begräsningar görs för hur många som får sitta vid samma. I vissa restauranger kommer borden att delas upp så att de som bor på vård- och omsorgsboende har sina bord och externa gäster får sitta vid andra bord. Enda undantaget är Restaurang Skogslid i Fristad, som inte öppnar, eftersom restaurangen ska renoveras under hösten. Där kommer externa gäster, på samma vis som under det senaste året, att kunna köpa och hämta matlådor.

Vård- och omsorgsboenden och korttidsenheter

På alla vård-och omsorgsboenden tas kravet att boka besök bort. På de flesta enheterna kommer entrédörrarna att låsas upp. Vissa enheter kommer att ha fortsatt låst men då är det av andra skäl än pandemin. Besöken får ske utomhus eller i den enskildes lägenhet. Besökare får fortfarande inte vistas i allrum eller liknande gemensamhetsutrymmen.

Följande enheter har öppna entrédörrar från och med 1 september:

 • Dalsjövägen 25
 • Fagerhultsvägen 1
 • Gamla Kyrkvägen 6
 • Hestra Ringväg 4
 • Klintesväng 4-8
 • Margaretagatan 9
 • Nya Kyrkvägen 7
 • Sanderökroken 1 och 2
 • Söderkullagatan 64-66
 • Våglängdsgatan 153

För övriga enheter kan enhetschef svara på hur besökare kommer in.

Korttidsenheterna kommer att ha sina dörrar låsta. Eftermiddagstid är det bara att ringa på så kommer personal och öppnar. Besökarna får komma till den enskildes rum, men inte vistas i gemensamhetsutrymmen. Varje gäst på korttidsboende får ta emot max två besökare åt gången.

Följ allmänna rekommendationer

För alla verksamheter som nu öppnar upp igen så gäller ändå Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer för att minska risken för smittspridning. Det innebär att alla som kommer till en mötesplats, en restaurang eller som ska göra ett besök på vård- och omsorgsboende eller korttidsenhet ska vara:

 • fullt friska
 • hålla avstånd
 • och vara noga med handhygienen.
Ikon av dörr på glänt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-08-25] 1 september öppnar vi upp, med förstånd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol