Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

60 gymnasieelever utvecklade idéer för framtidens Borås

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Det finns ett stort behov av att fånga upp och ta till vara på unga människors idéer och lösningar för att forma framtiden. Den 6 september arrangerade Science Park Borås, Urban Talks och Drivhuset i Borås hackathonet Hack The City. Ett event där 60 gymnasieelever fick chans att arbeta i team för att utveckla idéer för framtidens Borås.

Under ett hackathon arbetar personer med olika kompetens och bakgrund tillsammans i workshops för att utveckla nya lösningar på en samhällsutmaning. För att ta reda på vad ungdomar i Borås vill se i stadsutvecklingen bjöd vi arrangörer därför in två gymnasieklasser, en förstaårsklass från Bäckängsgymnasiet och en tredjeårsklass från Sven Eriksonsgymnasiet.

De fick möjlighet att utveckla ideér tillsammans med innovationscoacher. Tre teman utgjorde idéarbetet:

  1. Hur Borås kan bli en mer spännande kulturstad.
  2. Hur man underlättar för cyklister i staden.
  3. Hur en park som löper genom staden ska se ut och vad den ska innehålla.

Hackathonet var upplagt som en tävling med tio team där eleverna själva fick rösta fram tre vinnande idéer, en inom varje utmaning. Vardera team fick välja ut en idé var som de fick utveckla ett koncept av. Mycket fokus låg på vad som var unikt med just deras idé och hur den skiljer sig från redan existerade initiativ i staden.

– Vi är riktigt imponerade av elevernas idérikedom. Det var kul och spännande att höra vilka tankar och idéer eleverna hade kring utvecklingen av Borås. Vi ville att de skulle tänka att allt var möjligt, gå utanför boxen och dela med sig av deras allra galnaste, roligaste och mest visionära idéer, berättar Moa Nilsson, projektledare för Hack The City.

Ungdomar tittar fram mot scenen.

Och vinnarna är...

Skoj på hoj – cykel året om

Skoj på Hojs koncept är att bygga cykelbanor i Borås som är cykelvänliga året om. Utmed cykelbanan kan man hyra cyklar med ett blippsystem vilket gör det enkelt och tillgängligt att ta cykeln dit man ska. Cykelbanorna har tak med lampor för att skydda mot regn och värmeslingor i marken för att förhindra att de fryser och blir hala under vintern. Under vår och sommar finns det grönområden med planteringar runtom banorna som gör det till en trevlig upplevelse att färds längst vägen. Skoj på Hoj arrangerar även olika typer event och stationer med aktiviteter cyklisterna kan utföra längst vägen, klarar man en station får man en belöning.

Skoj på hoj erbjuder en snabb enklare och säkrare miljö för cyklister med cykelvägar som är skyddade mot regn och is. Dessa nya cykelbanor skall locka över bilister till att bli cyklister vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle och friskare luft inne i staden. Det är även ett billigare och snabbare alternativ till bil eller moped då man kan åka när man vill, slippa bilköer och färdas torrt, säkert och under tak.

Sköna Gröna - något för alla, dag som natt

Sköna Gröna vill binda samman Borås med ett stråk längs med Viskan. Det som gör lösningen unik är att man faktiskt har en park genom staden. Och sen att man har teman längs med vägen som är väldigt olika varandra. Gröna Sköna vill bilda något för alla, och tänkte därför på att ta in olika aktiviteter som passar olika typer av människor. Gröna Sköna vill ge alla boråsare en nytänkande parkupplevelse med ett rikt uteliv både dagtid och kvällstid. En park som genomsyrar Borås med natur och matupplevelser för stor som liten.

Parkens stråk är alltid upplyst och parkvärdar ser till att parken är en trygg miljö att gå längs, det finns alltid sittplatser att hitta och toaletter i närheten. Stråket hålls igång dag som natt och erbjuder något för alla, nattklubb med utsikt över viskan, lekparker för de minsta, möjlighet för uthyrning av trampbåt och även utebio. På vintern kommer det finnas möjlighet för längdskidåkning längs med stråket. Vid parkens ytterkant finns även strand med uteservering öppen för alla och ett djurhem, där hemlösa djur är välkomna och möjlighet till adoption finns. Djurhemmet är även öppet för besök av allmänheten. För den hungriga finns många alternativ av caféer och uteservering och vid matcentrumet kommer ständigt nya foodtrucks. Utmed parken finns cyklar att hyra, laddningsstationer för cyklarna och vid sittbänkar finns det möjlighet för laddning av mobiltelefoner. Återvinningsstationer och pant-tunnor är utplacerade längs stråket.

The storm week

The Storm Week är en kulturvecka i Borås som är öppen för alla, oavsett ålder, kön och ursprung. Veckan är fylld av musik, dans, teater, konst, sport, evenemang och utomhusbio. Evenemanget innehåller mycket fart och fläkt med många olika kulturer representerade i form av mat och olika kulturarrangemang. En ny rolig, fartfylld tradition i Borås.

Vinsten

De tre vinnande teamen får stöd att vidareutveckla idén utav Urban Talks och Drivhuset i Borås. Idéerna kommer även att presenteras under öppningen av Borås kongresshus den 20-21.

Bakom Urban Talks står Borås Stad.

Skoj på Hojs modell som visar deras uppvärmda cykelbana med grönområden och tak.

Skoj på Hojs modell som visar deras uppvärmda cykelbana med grönområden och tak.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-19] 60 gymnasieelever utvecklade idéer för framtidens Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol