Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Alla fyraåringar i förskolan får uppleva scenkonst

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Just nu genomförs en stor satsning på att förskolans fyraåringar ska få uppleva scenkonst. Samarbetet mellan Förskoleförvaltningen och Kulturförvaltningen innebär att så många som 1 260 fyraåringar får möjlighet att se föreställningen Siden och Sågspån.

- Det känns bra att kunna visa en föreställning live för barnen, det är kanske första gången de kommer i kontakt med teater. Vi vet att det är viktigt med kulturupplevelser i en tidig ålder och att få se teater på en scen är många gånger roligt och spännande för barnen, säger kulturchef Eva-Lotta Franzén.

En lekfull berättarföreställning om att våga följa sina drömmar

Cirkusprinsessan har rymt! Vad händer nu? Ska lillasyster Siden ta över? Det vill hennes pappa, självaste cirkusdirektören. Men vågar Siden säga vad hon vill? En föreställning om drömmar och mod, om att stå upp för sig själv. I den lilla cirkusmanegen berättas ett stort cirkusdrama med hjälp av klippdockor, lindans, clowneri och lite magi.

- Det är jätteroligt att vi genom det här samarbetet ger barnen möjlighet att utveckla sitt intresse för olika uttrycksformer så som drama, texter, dans och musik. Genom estetiska upplevelser och genom att själva, med kreativa medel, få bearbeta intrycken hemma på förskolan, övar barn sin förmåga att kommunicera och förmedla fantasi, upplevelser, tankar och erfarenheter, säger Ina Furtenbach Lidén, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen.

Enkel scenografi skapar magi

Föreställningen framförs av Signhild L Christiansen, skådespelare och kulturpedagog.

- Det är väldigt roligt, berättar Signhild L Christiansen, som redan hunnit spela föreställning för många nyfikna fyraåringar. Det har varit så fina barngrupper och fin personal som kommit på besök.

Siden och Sågspån bygger på boken med samma namn av Annika Holm. Några nya tillägg har gjorts som matchar fyraåringarnas samtid. Föreställningen är producerad av frigruppen Teater Smuts och scenografin har skapats av Oskar Ekstrand.

- Föreställningens scenografi är fantastisk. Det är egentligen inget avancerat utan enkelt material och spännande rekvisita, det är kul att visa hur man med så enkla medel kan bygga upp magi, säger Signhild L Christiansen.

Sugs in i berättelsen

Föreställningens uppbyggnad gör att barnen snabbt sugs in i berättelsen. Starten är mjuk och tyst och barnen måste lyssna noga för att kunna höra de toner som spelas.

Mattias Dristing, vikarierande kultursekreterare för barn, ansvarar för den praktiska planeringen kring genomförandet och spelschemat.

- Den här föreställningen är lågmäld och flyter så fint. Eftersom många av barnen upplever teater för första gången är det extra viktigt att det blir en bra och positiv upplevelse för dem, säger Mattias Dristig.

Signhild L Christiansen, skådespelare och kulturpedagog.

Signhild L Christiansen, skådespelare och kulturpedagog, framför föreställningen Siden och Sågspån.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-10-26] Alla fyraåringar i förskolan får uppleva scenkonst

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol