Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Allt fler väljer att förtidsrösta

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Andelen förtidsröstare ökar stadigt i hela landet, och det gäller även Borås. Klockan 8 på fredagen hade 24 566 boråsare redan röstat. Det är 2 821 stycken fler än samma tid förra valet.

För många är valdagen en högtidsdag då man klär upp sig och går till vallokalen för att lägga sin röst i urnan. För andra, och den skaran blir allt större, väger den praktiska aspekten över och man uppskattar att få röstandet avklarat till exempel på lunchen när man ändå är i farten.

I valet 2014 förtidsröstade 27 614 av de röstberättigade boråsarna. Den siffran lär slås med råge när årets förtidsröstande sammanställs.

När förtidsröstningslokalerna öppnade på fredagsmorgonen hade redan 28,6 procent av de röstberättigade kommuninvånarna röstat. Och då återstod ändå fredagen, som av tradition är den dag då förtidsröstandet peakar.

- Vi kom upp i 34 procents förtidsröstande totalt 2014, och vi räknar med att slå det rejält i år, säger kommunsekreterare Göran Björklund.

Vad den här ökningen kan tänkas bero på har han inget enkelt svar på.

- Fler och fler upptäcker att den här möjligheten finns. Vi har en stor tillgänglighet när det gäller vallokaler i Borås och försöker göra det så lätt som möjligt för folk att gå och rösta. Det är inget självändamål för oss att öka förtidsröstningen, vi bedriver ingen kampanj för det, men om det ökar valdeltagandet i stort så är det förstås bara positivt.

Förtidsröstningslokal på Stora torget.

Att förtidsrösta blir allt mer populärt bland boråsarna.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-07] Allt fler väljer att förtidsrösta

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol