Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Årets Boråsambassadör är Ingvar Carlsson

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under det digitala firandet av Borås 400-årsdag den 29 juni tillkännagavs enligt tradition årets Boråsambassadör. Nu kan du även se jubileumssändningen i repris.

Årets ambassadör

Året Boråsambassadör för 2021 är Ingvar Carlsson med motiveringen:

I dag tillämpar denne boråsare född på Lugnet devisen ”har man lämnat, har man lämnat”. Men om någon frågar, så svarar han gärna på frågor från media, studenter och forskare om ubåtsjakter, affärer och annat som inträffade för 25-30 år sedan. Han har inte svårt att sysselsätta sig. Han bär som en av hans närstående uttrycker ett ”outtalat mentorskap” för yngre generationer, inte minst politiker. Men ännu hellre hänger han på sidlinjen och följer något av barnbarnen som alla spelar fotboll. Eller tar buss 807 från Tyresö till stan och sportbaren för att följa sitt älskade Elfsborg på storbild. Pandemin har stökat till det. Helst vill han ju sitta på läktaren på Borås Arena.

Om mamma ännu levt skulle han ringt till henne och berättat att han blivit Boråsambassadör. Kanske hade hon då frågat sin son, den gamle statsministern Ingvar Carlsson: ”Klarar du det då?”. Men på den punkten kan vi vara helt lugna. Under ett långt liv i offentligheten har Ingvar Carlsson med stil och stolthet burit sin boråsiska bakgrund och skänkt stolthet och glädje åt den stad där han växte upp och formades. Ingvar Carlsson är årets Boråsambassadör 2021.

Boråsarens röst räknas

När boråsarna nominerat personer som de tycker är representativa ambassadörer för staden och som bor eller ha rötter i kommunen tar juryarbetet vid. Juryn tar ställning till förslagen och kan också nominera egna förslag för att utse Årets Boråsambassadör. Juryn har bestått av Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson samt vice ordförande Annette Carlson, Borås näringslivs ordförande Hanna Lassing samt vice ordförande Mikael Rosendahl, Carl Lind som är chefredaktör på Borås Tidning och Mattias Johansson som är kanalchef på Radio P4 Sjuhärad.

Se jublieumssändningen i repris

På födelsedagen den 29 juni sändes en digital jubileumssändning. I sändningen avslöjades Ingvar Carlsson som Boråsambassadör, stadens nya park fick sitt namn samt att jubileumsskultpturen Devil Whirls avtäcktes. Sändningen kan du nu se i efterhand på boras400.se eller bt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ingvar Carlsson
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-06-30] Årets Boråsambassadör är Ingvar Carlsson

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol