Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Balenciaga har intagit Textilmuseet

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Äntligen är Balenciaga-utställningen på plats på Textilmuseet! Såväl dags- som fackpress, lokal och nationell media fanns på plats när dörrarna öppnades på torsdagsförmiddagen.

Väntan har varit lång. I själva verket har museet jobbat mot detta mål ända sedan flytten till Textile Fashion Center 2013.

- Victoria & Albert Museum har stått högst på önskelistan över samarbetspartners och vi tog kontakt med dem direkt när vi flyttade hit, berättade museichef Ulrika Kullenberg på torsdagens pressvisning. Till slut bedömdes vi vara en värdig mottagare och Balenciaga-utställningen kunde komma hit.

Balenciaga – Master of Couture lyfter fram Cristobal Balenciaga, ofta kallad haute couturens mästare. Utställningen visar hans väg från den första ateljén i spanska San Sebastian 1917 till storhetstiden på 1950- och 60-talen då han revolutionerade modet och blev känd för sin skicklighet, noggrannhet och kompromisslöshet.

De 83 plaggen som visas kommer till största delen från Victoria & Albert museums samlingar men även från Balenciaga-arkivet i Paris och privat inlåning.

Halva utställningen har temat Arvet efter Balenciaga och visar coutureplagg av designers som fortsatt i Balenciagas anda, till exempel Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta och Calvin Klein.

- Det här är första gången en utställning från Victoria & Albert museum visas i Sverige, säger curator Eva Blomqvist. Det känns fantastiskt roligt att Borås är en av bara fyra platser i världen som den kommer att visas på.

Balenciaga – Master of Couture invigs 15 december och visas till 21 april 2019.

En av kreationerna från utställningen, mycket rosa volanger.
En röd och en vit klänning.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-12-13] Balenciaga har intagit Textilmuseet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol