Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Barnen på Solgårdens förskola ställer ut på Textilmuseet

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Ett brev och ett uppdrag från en mystisk storfiskare ledde barnen på Solgårdens förskola att upptäcka Viskan. Ett år senare ställer de ut sitt arbete på Textilmuseet.

På väggarna hänger stora tygstycken med välkända vyer från Viskan, målade med flytande akvarell och tunna, svarta linjer. Konstnärerna är barn från Solgårdens förskola, som för tredje året i rad ställer ut årets tema-arbete på museet. Förskolläraren och ateljeristan Lena Olssons bok om arbetssättet – hennes sjätte – säljs i Sverige, Norge och Danmark.

Det började med en oljerock och ett brev i förskolans källare. En mystisk storfiskare ville berätta om Viskan och ledde barnen ut på olika uppdrag. De har bland annat filmat med undervattenskamera under Ålgårdens brusande forsar, upptäckt Öresjö, sett film på Röda Kvarn, experimenterat med vatten på Navet och skapat med flytande tusch på Textilmuseet.
- Det är fantastiskt att vi i Borås har så många kulturinstitutioner som vi kan plocka in i vårt arbete, säger Lena Olsson.

Zaid, Noel, Roko och förskolläraren Lena Olsson från Solgården.

Zaid, Noel, Roko och förskolläraren Lena Olsson från Solgården.


Arbetet har lett till att barnen har konstaterat hur viktigt vattnet är. För oss människor, för djuren och naturen.
- Barnen har älskat att jobba på det här sättet. De är väldigt stolta över sitt arbete och över varandra, säger Lena Olsson.

Hon och kollegan Päivi Sundberg har tillsammans planerat och följt med barnen i uppdraget.
- Det är fantastiskt roligt att jobba så här. Vi har hela tiden vävt in barnens nyfikenhet, vad de undrar över, och låtit det styra processen, säger Päivi Sundberg.

Vad hände med storfiskaren?

- Senast vi hörde av honom berättade han att han skulle ta tåget till Varberg, Viskan rinner ju dit. Det är lite kittlande att inte riktigt veta. Men hans oljerock hänger här på Textilmuseet till den 25 november, säger Lena Olsson och skrattar.

Ett av de målade tygstyckena. 
Lena Olsson och Päivi Sundberg

Lena Olsson och Päivi Sundberg.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-10-30] Barnen på Solgårdens förskola ställer ut på Textilmuseet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol