Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås är Årets innovativa kommun

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås Stad prisades i går kväll för tre smarta samverkansmodeller vid konferensen Future & Welfare som just nu pågår i Malmö. Priset Årets innovativa kommun gör kommunalrådet Malin Carlsson stolt och glad.

– Vi vill att boråsarna ska må bra, och alla de tre områden som vi nominerades för är led i det arbetet. I fokus för dem alla står social hållbarhet och viljan att se och stötta den enskilda individen i vår kommun. Att vi gör detta arbete framgångsrikt och i politisk enighet gör mig väldigt stolt och glad, säger kommunalrådet Malin Carlsson (S).

- Arbetet med att öka sysselsättningen och minska försörjningsstödet har präglats av målmedvetenhet och politisk enighet. Utmärkelsen är ytterligare ett bevis på hur framgångsrikt det arbetet har varit, säger kommunalrådet Niklas Arvidsson (KD).

Sedan 2010 har Borås Stad arbetat med en modell för försörjningsstöd som minskat utanförskapet och ökat sysselsättningen bland de människor som står längst från arbetsmarknaden. Det har skett i samarbete med flera statliga och andra myndigheter.

Det är en av de tre modeller för samverkan och innovation som nu uppmärksammats med priset Årets innovativa kommun i konkurrens med ett dussin andra kommuner.

– Borås Stads arbete i dag inriktar sig till stor del på sociala innovationer, att hitta lösningar för människors behov. Det är viktigt att vi möter samhälleliga utmaningar på de områdena, säger Ingegerd Eriksson, chef för Kvalitet och utveckling i Borås Stad.

De övriga modellerna är utvecklingsprojektet Sjöbo 2.0 i samverkan med främst invånarna i stadsdelen men också med bland andra Högskolan Borås, och förstås Innovationsplattform Borås, för smartare lösningar i offentlig sektor.

Sjöbo 2.0 handlar om att skapa bättre förutsättningar för invånarna att vara delaktiga i stadsdelens utveckling och att därmed också förebygga social utsatthet och utanförskap.

I prismotiveringen skriver juryn att vinnaren får priset ”för sitt innovativa och långsiktiga arbete med att bryta utanförskap och stärka människors förmåga till egenförsörjning. Genom att stärka förmågor snarare än att leta fel och brister, har verksamheten skapat stort mänskligt värde och samtidigt visat på tydliga effekter och mätbara resultat.”

Juryn konstaterar också att Borås Stad är en inspiratör och en föregångare också för andra i sitt sätt att testa nya arbetssätt för en mer innovativ offentlig verksamhet.

Med underrubriken ”Nationell välfärdskonferens för kommunala beslutsfattare”, samlar den nya mässan Future & Welfare kommunledningar och andra beslutsfattare till två dagar av föreläsningar.

I listan av talare återfinns tidigare statsministern och lobbyisten Göran Persson, stridbare statsvetaren vid Göteborgs universitet Bo Rothstein och Lovisa Sterner, Luna Labs, som talar om hur man attraherar och behåller dagens unga medarbetare.

Hela gänget som var på galan tillsammans med priset. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-03-08] Borås är Årets innovativa kommun

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol