Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås årets Håll Sverige Rent-kommun igen

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

För fjärde året i rad har Borås fått utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun. Den delas ut av stiftelsen Håll Sverige Rent till den kommun som har det bästa strategiska arbetet mot nedskräpningen. 2018 var 157 kommununder med och tävlade.

 – Att vi har vunnit fyra år i rad är stort, det visar att vi inte har stannat av i vårt arbete utan att vi utvecklas hela tiden. Det här är en viktig del i det trygghetsskapande arbetet, så vi kommer att fortsätta med att kämpa för att göra Borås till en ännu renare stad, säger kommunalråd Kerstin Hermansson, (C).

Motiveringen till årets vinst lyder så här:

”För ett långsiktigt arbete med barn och unga, förbättrad renhållning och beteendeförändring. Genom sitt innovativa och enträgna arbete mot nedskräpning är Borås en förebild för Sveriges alla kommuner.”

– Borås arbetar både brett och långsiktigt mot nedskräpning med innovativa lösningar som förebygger nedskräpning. Många kommuner kan spara pengar på att arbeta förebyggande mot skräp istället för att bara städa upp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Gävle och Ystad kom på andra respektive tredje plats. Övriga finalister var Vellinge och Kävlinge.

– De kommuner som toppar rankningen har drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning. Genom att exempelvis mäta hur mycket skräp som hamnar utanför papperskorgarna kan fler kommuner sätta in effektiva åtgärder som sparar på både pengarna och miljön, säger Johanna Ragnartz.

Borås arbetat på ett unikt sätt mot nedskräpningen. Här är nedskräpningsfrågan inte bara kommunal, utan en angelägenhet som många olika organisationer är engagerade i via samverksansgruppen Borås rent och snyggt.

Tack vare vår breda och unika samverkan lyckas vi arbeta framgångsrikt i dessa frågor. Att vi arbetar tillsammans och att alla bidrar med kunskap och engagemang är nyckeln till att vi fått priset i år igen. Vi kommer självklart fortsätta med vårt arbete och försöka bli ännu bättre i strävan efter en trygg stad som är fri från skräp, säger Åsa Skytt som är samordnare för Borås rent och snyggt.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-11-21] Borås årets Håll Sverige Rent-kommun igen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol