Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Borås ett steg närmare polisutbildning

Artikeln publicerades:

Borås Stad och Högskolan i Borås samarbetar med målet att starta polisutbildning. Anledningen är att regeringen vill ha 10 000 fler poliser till 2024 och därmed behövs två nya polisutbildningar i landet. Viktiga förutsättningar för att bedriva polisutbildning är att det finns en bra infrastruktur och studentbostäder.

Målet med samarbetet är att ge bästa förutsättningar för Högskolan i Borås att, när Polismyndigheten ger klartecken, skicka in en väl genomarbetad ansökan om att starta polisutbildning vid lärosätet.

– Borås är det självklara valet för en ny polisutbildning, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Vi har en högskola med alla de styrkor som krävs och vi är geografiskt sett helt rätt placerade i Västsverige.

Bild på två poliser vid en polisbil

Borås Stads bidrag innebär bland annat om att hjälpa till med lokaler och infrastruktur. En del av infrastrukturen handlar om ett så kallat körgårdsområde.

– Vi tittar just nu på tre skarpa alternativ med central placering på var en framtida polisutbildning skulle kunna ha sitt körgårdsområde, berättar Per Pellby, organisationsutredare i Borås Stad.

Ett körgårdsområde är ett område där polisaspiranter kan öva sig i olika polisiära insatser i trafiksituationer. Det handlar inte om att framföra fordon i höga hastigheter, för det ändamålet finns testbanan Astazero strax utanför Borås som ett bra område för den typen av trafiksituationer. På ett körgårdsområde får den blivande polisen bland annat öva på att manövrera ett fordon i trånga utrymmen och kunskap om bilens begränsningar och vridpunkter.

Då en polisutbildning sträcker sig över flera terminer är det viktigt att staden kan erbjuda studentbostäder.

– Här har vi tillsammans med AB Bostäder hittat minst ett intressant alternativ för studentbostäder som vi nu undersöker vidare, säger Per Pellby.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-10-04] Borås ett steg närmare polisutbildning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol