Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås får ny grundskola

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Behovet av en ny grundskola, centralt belägen i Borås, är akut. Nu ser Borås Stad ut att ha funnit en lösning på problemet. En snabb och bra lösning.

Det är Björkängsgymnasiet som kommer att anpassas för grundskolelever, medan gymnasieskolans nuvarande elever får nyrenoverade lokaler på Kyllared. Planen är att de två skolorna ska vara igång redan hösten 2019.

I dag går cirka 30 gymnasieelever på Björkängsgymnasiet. När Björkängsgymnasiet blir Björkhöjdskolan räknar Grundskoleförvaltningen med att det på sikt kommer att kunna gå 500 grundskoleelever här. Det är alltså en lösning med ett långsiktigt perspektiv.

Så varför flytta en fungerande verksamhet som Björkängsgymnasiet istället för att göra grundskola på Kyllared?

Ett viktigt svar är att hälsoskyddskraven, alltså samhällets omsorg om de yngre barnen, omöjliggör grundskoleverksamhet i Kyllared. Hälsoskyddskraven uppfylls dock helt för gymnasieverksamhet.

Ytterligare en orsak är att Björkängsgymnasiets nuvarande lokaler har en unikt bra och central placering, mellan stadsdelar med stora grundskolebehov, där inte minst skolvalet visade på platsbrist. Gymnasieelever åker i högre utsträckning än yngre elever buss till skolan, och är därmed mindre beroende av att gå i en centralt placerad skola.

Grundskoleförvaltningens chef Pär Arvidsson Fäldt är övertygad om att man nu hittat den bästa lösningen.

– Vi lever i en växande stad med en växande befolkning, och grundskolans lokalbehov är akuta. Med den här planen löser vi betydande problem, säger Pär Arvidsson Fäldt.

– Mycket arbete återstår. I den blivande Björkhöjdskolans närhet finns bland annat förskolor, vars behov och önskemål vi ska vara lyhörda inför. Också den framtida trafiksituationen, kommer att kräva hållbara och förnuftiga lösningar.

– I det här skedet har vi förstås inte alla lösningar framme, men vi kommer att jobba hårt för att finna dem. Jag förstår att det här kan väcka frågor, men vi ska göra vårt yttersta för att skapa goda förutsättningar för alla inblandade verksamheter, säger Pär Arvidsson Fäldt.

Sedan tidigare är det planerat att Björkhöjdskolan startar förskoleklasser i byggnaden hösten 2018, en plan som ligger fast.

Lokalförsörjningsförvaltningens chef Anders Waldau menar att man gjort en gedigen inventering av alternativa lösningar, och att den här är den enda kloka och rimliga.

– Björkängsgymnasiet är helt enkelt den skola som har bäst förutsättningar, storleksmässigt och geografiskt. De elever som flyttar till Kyllared kommer att erbjudas ett mycket bra alternativ, i nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler, säger Anders Waldau.

På Björkängsgymnasiet läser de elever som går ett introduktionsprogram för att uppnå behörighet till gymnasieskolan eller för att gå ut i yrkeslivet.
– Det är givetvis viktigt att vi hjälps åt att skapa hållbara lösningar för Borås Stads elever. Det här en långsiktig lösning som är hållbar för alla. Vi kommer nu att jobba för att förändringen ska bli så bra som möjligt för Björkängsgymnasiets personal och elever, säger Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens chef Christer Samuelsson.

skolmiljö
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-05-16] Borås får ny grundskola

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol