Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kraftig ökning av smittspridning i Borås

Borås förebild för vägen mot plastfria kök


Artikeln publicerades:

Schweizisk tv har gjort en dokumentärfilm om Borås Stads väg mot plastfria kök och Miljöförvaltningen har fått samtal från föräldrar i Piteå som undrar hur i hela världen Borås har lyckats med en så kraftfull satsning mot plasten.

Trots att plast innehåller gifter som är skadliga både för miljön och vår hälsa, så är det ett mycket vanligt material inte bara i våra privata kök utan även i storkök. Slevar, muggar, skålar och tillbringare är ofta gjorda av plast – trots att det faktiskt finns bättre alternativ.

Redan för flera år sedan påbörjade Borås Stad utfasningen av plast efter ett beslut om att arbeta för giftfria förskolor. 2017 hände dock något som gjorde att processen snabbades på betydligt: ett nytt avtal med leverantörer trädde i kraft. Det var resultatet av en upphandling med mycket specifika krav på miljömässiga material. Ställningstagandet var så unikt att nyheten snabbt spred sig inte bara inom landets gränser utan även utomlands. I november var Borås Stad med på den stora Kvalitetsmässan i Göteborg – inbjudna av Naturvårdsverket – för att berätta om hur det har gått till. Alla vill veta hur man gjort i Borås.

– Grunden är att vi har miljömål som är antagna av Kommunfullmäktige. Där står det att vi ska byta ut skadliga ämnen mot mer hälsosamma alternativ, säger miljöutredare Pia Aspegren.

I Borås Stad finns mängder av kök inom bland annat förskola, skola och äldreomsorg. De har ansvar för sin egen ekonomi och gör sina egna inköp. Men vad de köper in styrs av de övergripande avtal som kommunen tecknar i samband med upphandlingar. Att göra en upphandling som styr bort från platsen var därför ett effektivt sätt att göra miljömålet konkret.

– Det måste vara lätt att göra rätt. Vi tänkte till när vi gjorde upphandlingen, och tack vare det underlättas valen för beställarna i köken, säger Pia Aspegren.

Upphandlare Anette Fleischer förklarar att trots att de hållbara, miljömässigt bra produkterna vid en första anblick kan verka dyrare än plasten, så blir det billigare att välja dem på sikt. Upphandlingen är gjord så att Borås Stad får bra avtalspriser på grund av stora volymer av samma vara. Istället för att ha möjlighet att välja bland tio plastslevar, så kanske man kan välja mellan två metallslevar. Dessutom är de miljömässigt hållbara alternativen ofta också mer hållbara för slitage.

– Istället för att köpa tre billiga plastskedar under ett år, köper jag en dyrare rostfri sked som håller i tio år, säger Anette Fleischer.

En kock står i ett kök och håller i en stor visp

Antonia Ortíz Sola, kock på Milstensgårdens förskola.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-12-04] Borås förebild för vägen mot plastfria kök

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol