Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Borås har blivit renare

Artikeln publicerades:

De senaste två årens trend med ökande nedskräpning i Borås, har glädjande nog brutits. Den mätning som gjordes i början av sommaren visar att nedskräpningen åter minskar i centrala Borås.

En hel del insatser har gjorts för att minska nedskräpningen under de senaste åren inom ramen för samverkansgruppen Borås rent och snyggts uppdrag. Insatserna har både handlat om att förändra attityder och beteeden med hjälp av kampanjer och att göra det lättare att slänga skräpet på rätt plats. 

30 nya papperskorgar med fimpmöjligheter har köpts in och placerats ut. Tio smarta papperskorgar som komprimerar innehållet med hjälp av solceller placerades ut i våras. Sedan alldeles nyligen testas också en speciell maskin som suger upp fimpar från marken. Dessutom finns det från och med idag gröna fotspår på marken i centrum som leder fram till papperskorgar med fimpmöjligheter. Den här metoden att leda folk rätt kallas för nudging.

Skräpmätningen genomförs i Borås varje år sedan 2012 under månadsskiftet maj/juni enligt en metod framtagen av Håll Sverige Rent och SCB. 

Borås har två år i rad blivit utsedd av stiftelsen Håll Sverige Rent till den svenska kommun som bedriver det bästa, strategiska arbetet mot nedskräpning.

Skräpsiffror

2017 års skräpmätning visar att det finns 5,76 skräp per tio kvadratmeter i centrum. Förra året var motsvarande siffra 6,40 skräp. Målet som Kommunfullmäkte har satt upp är att nedskräpningen ska minska med 50 procent från 2012 till 2020. Då var antalet skräp 7,23 per tio kvadratmeter så det är en bit kvar innan målet är uppnått. Som vanligt är fimparna det största problemet. Hela 73 procent av skräpet är fimpar. 

Nudging, gröna fotspår på marken

Gröna fotspår på marken gör det lätt att hitta papperskorgen

Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-07-04] Borås har blivit renare

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol