Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås klättrar som årets arkitektkommun

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under de senaste fem åren har HSB Riksförbund tillsammans med Sveriges Arkitekter utsett årets arkitektkommun. För tredje året i rad var Borås med i topp 10 och knep idag fjärdeplatsen. Det är ett hopp från åttonde plats 2020.

Utifrån enkätsvar och offentlig statistik poängsätts varje kommuns arbete med arkitektur och byggande. Syftet med tävlingen är att uppmuntra till hälsosamma livsmiljöer och mer hållbarhet. Dessutom ska tävlingen inspirera till att våga tänka nytt och kreativt.

– Det är självklart något vi firar, det är trots allt en väldigt glädjande utveckling, säger Jonas Ward, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fler klimatkrav i årets värdering

I årets värdering finns två nya bedömningskriterier som handlar om klimat. Det är om kommunen ställer klimatkrav på byggmaterial i sina egna fastigheter och om man är medlem i gruppen ”Klimatkommunerna”. I HSB:s rapport om årets arkitektkommun konstaterar juryn att Borås får ett bättre omdöme gällande byggande, rutiner och lagefterlevnad i år jämfört med 2020. En förklaring till detta är att Borås både är medlem i Klimatkommunerna och ställer klimatkrav på byggmaterial.

Årets vinnande arkitektkommun blev för andra året i rad Karlstad.

Vy över Viskan.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-10-12] Borås klättrar som årets arkitektkommun

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol