Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad börjar testa medarbetare för covid-19

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Inom kort kommer Borås Stad att börja testa medarbetare för covid-19. Testet är frivilligt och varje chef ska komma överens med aktuell medarbetare som ska testas. Målet är att snabbt identifiera alla med lätta sjukdomssymptom som inte är smittade av covid-19 så att de kan återgå till jobbet.

Borås Stad kommer inte att genomföra någon masstestning av all personal inom vård och omsorg för att spåra sjukdom eftersom målet med testningen är att hitta friska medarbetare. Om någon medarbetare konstateras smittad av covid-19 vid testet ska den personen följa Folkhälsomyndighetens och övriga myndigheters råd och regler för smittade personer.

Maria Jonsson, förvaltningschef Vård- och äldreförvaltningen och Magnus Stenmark, förvaltningschef Sociala omsorgsförvaltningen, är mycket nöjda med att denna möjlighet att testa medarbetare nu kommer igång.

-Vi har många medarbetare som är hemma med lindriga symptom, precis som de ska vara enligt gällande rekommendationer. Om vi kan testa och se att de inte är smittade med covid-19 kan vi få dem tillbaka i tjänst fortare och det gynnar alla våra brukare och patienter, som möts av ordinarie personal i så stor omfattning som möjligt, framhåller de.

Så genomförs testet

Medarbetare och chef kommer överens om att test ska genomföras. Medarbetare anmäler sig för testning efter att chef har gett ok. Testmaterial körs hem till medarbetare, som identifierar sig med Bank-ID i en testportal och sedan genomför testet. Materialet fraktas till en utsedd vårdcentral. Provsvar lämnas till medarbetaren via testportalen. Medarbetaren får meddela provsvaret till sin chef. Beroende på vad svaret visar kommer medarbetare och chef överens om återgång till arbete eller fortsatt sjukskrivning. Om någon testar positivt för covid-19 går det också en signal via systemet till smittskyddet.

Borås Stad redovisar inte resultat av egentest separat utan endast i den sammanfattande dagliga lägesrapporten där antal bekräftat smittade medarbetare anges per förvaltning.

En närbild på ett virus. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-04-29] Borås Stad börjar testa medarbetare för covid-19

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol