Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad får toppbetyg av svenska arkitekter

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås gör ett raketlyft och når en tredjeplats när Årets Arkitekturkommun 2019 utses av fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen offentliggjordes i dag i Visby under Almedalsveckan, i närvaro av bland andra Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Morgan Hjalmarsson och stadsarkitekten Richard Mattsson.

Borås får i själva verket det högsta betyget av samtliga 88 kommuner som redovisas i den del av tävlingen som är baserad på de svenska arkitekternas omdömen. I den andra delen av tävlingen, baserad på offentlig statistik om byggande, administrativa rutiner och lagefterlevnad, är Borås den kommun i topp 20 som ökat mest sedan förra året.

Stadsarkitekt Richard Mattson och Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Morgan Hjalmarsson.

Stadsarkitekt Richard Mattsson (till vänster) och Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Morgan Hjalmarsson var på plats i Almedalen och tog emot tredjepriset i tävlingen Årets Arkitekturkommun 2019.

Hög byggtakt och goda villkor för arkitekturen

Gemensamt för de tre kommunerna i topp är att de lyckas kombinera en relativt hög byggtakt med goda villkor för arkitekturen.

– Det är fantastiskt kul att hamna på pallen. Det visar att vi inte behöver välja mellan en hög byggtakt och god arkitektur, utan att de går att förena. Och med god och klok arkitektur skapar vi livsmiljöer av hög kvalitet där boråsarna trivs, säger Richard Mattsson.

Sveriges Arkitekter noterar att Borås Stad som det heter ”arbetat med att uppdatera och utveckla policys och rutiner samt planer med ny översiktsplan, riktlinjer för bostadsförsörjning samt tydliggjort sin arkitekturpolicy och kommunens strategi för arkitekturen.”

Bemötande och kompetens bland kategorier som bedöms

De kategorier som bedömts av de medverkande cirka 1 000 arkitekterna är ”bemötande”, ”kompetens på arkitekturområdet”, ”engagemang för arkitektoniska värden”, ”nytänkande” och ”dialogklimat”.

– Vår ambition är att skapa goda villkor för stadsbyggnad, och ett gott samarbetsklimat i kommunen är en förutsättning för det. Målsättningen är att göra villkoren ännu bättre, genom smidigare handläggning och en större förutsägbarhet i stadsbyggnadsprocessen, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Morgan Hjalmarsson.

Årets Arkitekturkommun

Utmärkelsen delas ut för tredje året och bygger på två olika komponenter: Dels ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges arkitektkår, där de bedömt dialogklimatet, och hur bra kommunen arbetar med arkitektur, och en sammanställning av offentlig statistik som ger ett värde på hur kommunerna lyckas planera byggandet i relation till bostadsbehovet.

Materialet är framtaget och sammanställt av analysföretaget Evimetrix.

”Genom att använda en sådan kombination av professionens syn på hur samarbetet och olika mått på kommunernas faktiska arbete, får vi ett flerdimensionellt perspektiv på arbetet med bostadsplanering, byggande och arkitektur”, skriver Sveriges Arkitekter.

Cirka 1000 arkitekter har besvarat undersökningen. Många av dessa har erfarenheter av att jobba med flera kommuner, och därför är det samlade antalet omdömen cirka 2 200. Knappt 90 av landets 290 kommuner har fått tillräckligt många arkitektomdömen för att omfattas av undersökningen.

Flygbild över Borås

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-07-02] Borås Stad får toppbetyg av svenska arkitekter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol