Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad granskar inköp efter SVT:s uppgifter

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås Stad är en av 215 kommuner som av ett brittiskt bolag lurats att köpa förbrukningsvaror som varit kraftig överprissatta.

Borås Stad är en av 215 kommuner som av ett brittiskt bolag lurats att köpa förbrukningsvaror som varit kraftig överprissatta. Bolaget har med aggressiva försäljningsmetoder, främst genom telefonförsäljning, lurat Sveriges kommuner att köpa överprissatta varor för sammanlagt 55 miljoner kronor, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Borås Stad har under åren 2004 till 2017 köpt bland annat vägsalt, och toner till överpris.

Borås Stads Servicekontor köpte till exempel mellan 2006 och 2008 cirka 3,4 ton vägsalt för totalt 996 500 kronor. Kommunen har vidare köpt framförallt toner till skrivare för 623 400 kronor. Alla dessa varor har köpts till överpris.

– Det rör sig om en systematisk och aggressiv verksamhet riktad mot Sveriges kommuner som pågått under lång tid med metoder som är förkastliga. I dag har vi rutiner och varningssystem som ska förhindra att sånt här sker, säger kommunchefen Svante Stomberg.

– Vi har skarpa krav när det gäller upphandling, och vi jobbar i dag kraftfullt för att se till att hålla kriminalitet utanför Borås Stads verksamheter.

De senaste åren har informationen och kommunikationen kring upphandlade avtal stärkts.

– Efter de nya uppgifterna kommer vi förstås att granska de inköp som gjorts de senaste åren. Vi kommer också att undersöka om vi ytterligare behöver skärpa de rutiner vi har för inköp och kontroll, säger Svante Stomberg.

Vy över Borås.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-10-24] Borås Stad granskar inköp efter SVT:s uppgifter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol