Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås Stad och Polisen samverkar för att minska ungdomars alkoholkonsumtion

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås Stad och Polisen samlas nu för att göra årets terminsstart på gymnasieskolan så säker och trygg som möjligt, då våra ungdomar arrangerar många fester och utomhusaktiviteter på kvällar och helger. Stadens drogpolitiska ledningsgrupp samordnar en rad insatser för att föräldrar och ungdomar ska bli medvetna om risker med alkoholkonsumtion och de kränkningar som en del traditioner kring ”insparksaktiviteter” kan innebära.

Övergången från grundskolan till gymnasiet ger många spännande och utvecklande möjligheter. Att få lära sig mer av det man är speciellt intresserad av och att få nya relationer till både jämngamla och vuxna på den nya utbildningen. Kraven förändras också och på gymnasiet har eleverna ett större eget ansvar för studierna.

Brev till alla föräldrar

Vid årets terminsstart har alla föräldrar fått ett brev från gymnasieskolan som betonar vikten av att de pratar med sina barn och stöttar dem i övergången mellan högstadiet och gymnasiet. Att börja gymnasiet kan också innebära att en del ungdomar börjar röka eller dricka alkohol. Det är viktigt att du som förälder pratar med ditt barn om det. Du kan till exempel fråga:

  • Hur tänker du och dina kompisar om alkohol och tobak?
  • Vet du varför det finns en åldersgräns på att få köpa alkohol?
  • Hur gör du om du blir erbjuden alkohol?

Det kan också vara bra att veta att insparksaktiviteter inte anordnas av gymnasieskolorna, utan sker på elevers initiativ på fritiden.

Det här gör Borås Stad och Polisen

Borås Stad och Polisen samverkar för att minska ungdomars alkoholkonsumtion. Här våra olika insatser:

  • Mentorerna på gymnasieskolorna har fått ett pedagogiskt stödmaterial med fakta där lagstiftning, medicinska konsekvenser och etik kring alkohol tas upp.
  • Kommunens fältgrupp kommer att arbeta helgerna närmast efter skolstarten. Under dessa helger är behovet av vuxennärvaro stort i ungdomarnas miljöer.
  • Polisen kommer att ha hög närvaro och även ha hjälp av polisens volontärer. De kommer att beslagta alkohol från ungdomar som inte har åldern inne, och även från de som dricker alkohol i offentliga miljöer där det är förbjudet. Polisen besöker också de gymnasieskolor som bjuder in för att prata med eleverna om ansvar och risker i samband med festligheter.

Med dessa insatser hoppas vi kunna minska risken för att ungdomar ska råka ut för olycksfall i vid bemärkelse – allt från att göra bort sig till att skadas allvarligt.

Ungdomar sitter på en parkbänk.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-08-23] Borås Stad och Polisen samverkar för att minska ungdomars alkoholkonsumtion

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol