Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Daniel Särkijärvi kämpar för sitt modersmål med humorn som redskap

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Om den skärpta minoritetslagstiftningen, revitalisering och barns rätt till modersmålsundervisning handlade det på Stadsteatern under torsdagen när en utbildningsdag om våra nationella minoriteter hölls.

I Sverige finns fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Till den sista gruppen hör Daniel Särkijärvi, språkaktivisten som tar humorn till hjälp för att belysa komplicerade frågor. I en föreläsning som till stor del var upplagd som en barnteater berättade han om sin bakgrund med en mamma som inte vågade prata finska i skolan för risken att bli slagen med ris.

- Många i min ålder är förbannade på sina föräldrar och frågar: Varför pratade ni inte med oss på vårt eget språk? Men det är inte föräldrarnas fel, det är samhället som var sådant.

Daniel Särkijärvi har själv fyra barn som alla idag pratar både meänkieli och finska.

2012 beslutade Daniel Särkijärvis hemkommun Kalix att stänga av alla elever med finska som modersmål från modermålsundervisningen. Anledningen var att eleverna inte kunde finska och inte pratade det hemma.

Beslutet väckte aktivisten i Särkijärvi. Han engagerade Tornedalska föreningen och Sverigefinska föreningen, skrev en vädjan som han överlämnade till politikerna i kommunhuset och fick med sig tidningarna och radion. Han överklagade också beslutet till Skolinspektionen, som gav kommunen rätt. Idog lobbying ledde dock till att lagen ändrades 2015.

Idag gäller Daniel Särkijärvis kamp förskolebarnens rätt till modersmålsundervisning.

- Det går åt rätt håll men det är fortfarande mycket som saknas, säger han. Staten måste visa sin vilja att ställa tillrätta det som gjorts fel mot minoritetsgrupperna genom historien.

1 januari i år skärptes lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Kommunerna ska ta fram riktlinjer för arbetet med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter.

Under utbildningsdagen på Stadsteatern deltog även bland andra Aina Negga från Sametinget, Johannes Marainen, lärare i samiska och svenska, samt Daniel Kloverman från judiska församlingen i Malmö. Moderator var Pekka Heino.

Pekka Heino och Daniel Särkijärvi deltog på minoritetsdagen på Stadsteatern.

Daniel Särkijärvi (till höger) berättade om sin kamp för att bevara språket meänkieli på minoritetsdagen på Stadsteatern. Pekka Heino var moderator.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-05-16] Daniel Särkijärvi kämpar för sitt modersmål med humorn som redskap

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol