Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Din röst kan göra skillnad – men bara om du använder den

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Den 9 september 2018, då kan du göra din röst hörd och vara med och bestämma vilka som ska styra i kommunen, landstinget och i vår riksdag. Din röst är lika mycket värd som alla andras. Men bara om du använder den!

Valambassadörer står upp för demokratin i #klart jag ska rösta

Borås Stad gör en rad satsningar för att höja valdeltagandet, bland annat en bred informationskampanj under namnet #klart jag ska rösta. 14 valambassadörer är ansiktet utåt i kampanjen. De är alla boråsare, men i olika åldrar, från olika stadsdelar och med olika erfarenheter.

En av valambassadörerna är Abdo Saidi, 18 år, boende på Norrby och för en del kanske bekant som fotbollsspelare i Norrby IF.

– Jag röstar för första gången och det känns både kul och spännande att vara med och påverka. Detta är ett sätt att få sin röst hörd och mitt sätt att kunna påverka i vår demokrati. För mig är frågor som rör våra äldre viktiga, säger Abdo Saidi.

Abdo Saidi

Abdo Saidi, en av 14 valambassadörer.

Projektledningen är glada över det stora engagemanget bland ambassadörerna.

– Många av dem är lokala profiler som är engagerade i sina stadsdelar. Gemensamt för dem alla är att de tycker att det är viktigt att rösta och att vara med och påverka. Vi är väldigt glada för att de ställer upp och står upp för demokratin, säger Ludvig Ahlstrand, projektsamordnare för ett ökat valdeltagande.

Målet: ökat valdeltagande med riktade satsningar

Borås Stad satsar på ett ökat valdeltagande 2018. Satsningen gäller hela kommunen, men med ett särskilt fokus på områden med lågt valdeltagande i valet 2014, förstagångsväljare, personer med funktionsnedsättning och nya svenskar som röstar i Sverige för första gången.

– Ett högt valdeltagande är viktigt för en välfungerande demokrati. Att rösta är ett sätt för oss medborgare att vara med och påverka och demokratin behöver allas våra röster för att vara stark, säger Saier Yousef, valledare.

d

Mer om valet 2018

  • boras.se/klartjagskarösta kan du läsa mer om hur, var och när du kan rösta.
  • Där kan du också läsa om alla valambassadörer och varför de tycker det är viktigt att rösta.

Valdeltagandet 2014

  • Valdeltagandet vid förra valet var så lågt som 50 procent i några områden i staden. Snittet i staden var 82 procent. Ambitionen är att höja valdeltagandet väsentligt. De områden som hade lägst valdeltagande 2014 var Hulta, Hässleholmen, Kristineberg, Norrby och Sjöbo.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-05-28] Din röst kan göra skillnad – men bara om du använder den

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol