Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Dorsa Rahimi är Borås Stads rättighetskämpe 2021

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Priset delas ut av den politiska beredningsgruppen för medborgarinflytande och tilldelas någon eller några som spelat stor roll för arbetet med mänskliga rättigheter i staden under året.

Det här är första gången som Borås Stad utser en rättighetskämpe. Av drygt 30 nominerade valdes tre ut av den politiska beredningsgruppen för medborgarinflytande som bland annat har i uppdrag att bevaka det lokala arbetet med mänskliga rättigheter. Under ca 2 veckor hade sedan allmänheten möjlighet att rösta på de tre kandidaterna och den med flest röster prisades den 10 december på den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Dorsa fick ta emot priset av Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög under Borås Stads Rättighetskonferens, som också var avslutningen på rättighetsmånaden "Din rätt att".

– Jag blev glad bara att bli nominerad men att vinna känns så himla roligt. Alla åldrar kan göra skillnad. Det tog mig en ganska lång tid att utveckla min röst, men nu när jag har den så tänker jag inte vara tyst, säger Dorsa Rahimi efter vinsten.

Motivering

Dorsa tilldelas 2021 år Rättighetspris för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Hon tar kampen för kvinnors rättigheter, står upp för barns rättigheter och tvingar vuxna att lyssna. Dorsa berättar ofiltrerat om sina egna upplevelser av mobbning och tar tydlig ställning för de som behöver det mest. Trots sin ringa ålder är hon med sin starka röst och sprudlande energi en förebild för många.

En månad med fokus på mänskliga rättigheter

Från den 10 november till 10 december har hela Borås satt fokus på människors lika värde och mänskliga rättigheter på lokal nivå. Totalt har över 40 olika aktiviteter anordnats av omkring 25 olika aktörer.

Även Öppen ungdomsverksamhet vann ett hederspris på konferensen. Detta för sitt För att på ett enkelt men innovativt sätt locka unga till att få reda på sina rättigheter genom Quiz om barns rättigheter. Att arrangera ett quiz om svåra frågor på ett tydligt sätt hjälper framförallt barn och unga att veta om sina rättigheter och på så vis också kunna kräva dem.

– Att sätta mänskliga rättigheter på agendan en hel månad spelar roll i arbetet med att synliggöra att mänskliga rättigheter också berör oss här i Borås. Samtidigt pågår arbetet med mänskliga rättigheter på lokal nivå varje dag, året om. Invånarna i Borås har rätt att få sina rättigheter tillgodosedda utan någon form av diskriminering, säger Emma Lingefelt, MR-strateg.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-12-10] Dorsa Rahimi är Borås Stads rättighetskämpe 2021

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol