Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Elbussen är här

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

I dag invigdes Västtrafiks satsning på tio nya elbussar som ska rulla på Borås gator. Därmed hör Borås till pionjärerna i Sverige vad gäller elektriska bussar i reguljär linjetrafik.

På måndag den 19 augusti startar vardagen för de nya elbussarna som kommer att köras på linje 2. Men redan i dag bjöd Rose-Marie Sahlin, instruktör och utbildare vid Nobina, på en tyst och behaglig premiärtur.

Efter välkomsttal och bandklippning vid operatören Nobinas bussdepå i Trandared, kunde kommunalrådet Tom Andersson (MP) stiga ombord på den 18, 6 meter långa ledbussen tillsammans med bland andra kommunalrådet Kerstin Hermansson (C), Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) och Nobinas vice vd Jonas Kempe och andra.

Tom Andersson (MP), Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) och Nobinas vice vd Jonas Kempe står framför bussen.

Nobinas vice vd Jonas Kempe, Västtrafiks styrelseordförande Peter Hermansson (M) och Tom Andersson (MP) invigde satsningen på elbussar i Borås.

En glad Tom Andersson sa att han såg det som bara en början på en vidare utveckling av elbusstrafiken i Borås.
– Kollektivtrafiken har en viktig roll i klimatarbetet, och vi vill gärna ligga i framkant och ta ett större ansvar för den utvecklingen, sa Tom Andersson.

De elva bussarna kommer att trafikera linje 2. Det blir så kallade ledbussar, den längre dragspelsmodellen av buss. Bussarna, som kan köras 17-18 mil på full laddning, kommer att snabbladdas två gånger dagtid med en långsammare laddning nattetid.

Västtrafiks satsning omfattar i denna fas totalt 25 nya elbussar som också kommer att rulla i Lidköping och Uddevalla.

Rose-Marie Sahlin var dagens busschaufför.

Rose-Marie Sahlin, instruktör och utbildare vid Nobina, körde premiärturen.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-08-14] Elbussen är här

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol