Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Emma Frans föreläste för elever om demokrati, fake-news och kritiskt tänkande

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under måndagen föreläste demokratiambassadör Emma Frans för gymnasieelever och elever på vuxenutbildningen. Den digitala föreläsningen på tema desinformation och falska påståenden är en del i Borås Stads firande av demokratins 100-årsjubileum.

2021 är det 100 år sedan Sverige blev en demokrati där både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det uppmärksammar Borås Stad på olika sätt. En del i firandet är att Kommunfullmäktige i Borås bjuder gymnasieelever och elever vuxenutbildningen på en föreläsning med demokratiambassadör Emma Frans.

– Det är fantastiskt att demokratiarbetet får genomslag runt om i landet, bland annat genom att Borås Stad genomför sina åtaganden inom ramen för Deklaration för en stark demokrati. Det är särskilt kul att få föreläsa för gymnasieungdomar eftersom ungas kunskap om – och deltagande i – demokratin är avgörande för att demokratin ska fortsätta stå stark i framtiden, säger Emma Frans.

I sin föreläsning beskrev Emma Frans hur vår demokrati har utvecklats sedan 1921, hur den mår och vilka utmaningar som finns för demokratin idag. Fokus låg på problematiken kring hat och hot på internet, desinformationsspridning och falska påståenden. Emma Frans beslyste hur pandemin tidigt även blev en infodemi – en slags ryktesepidemi med en blandning av sanning, påhitt och rena lögner. Hon förklarade också hur man kan veta vad som är sant, falskt eller bara osannolik i de nyhetsflöden som sköljer över oss och gav tips på konkreta verktyg för kritiskt tänkande och hur man kan bilda sina egna uppfattningar baserat på sanningar.

Emma Frans, demokratiambassadör.
Information, ikon

Mer om Emma Frans

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Vid två tillfällen har hon blivit utsedd till årets folkbildare för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. För det har hon tilldelats Sparbanksstiftelsen Sjuhärads Sociala medier-pris.

Emma Frans är även utsedd till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige.

Information, ikon

Mer om Borås Stads demokratiarbete och demokratideklarationen

I år fyller den svenska demokratin 100 år och detta uppmärksammar Borås Stad på olika sätt. Föreläsningen med demokratiambassadör Emma Frans en av de aktiviteter Borås Stad lyfter i den demokratideklaration som vi har skrivit under för en stark demokrati.

Deklarationen är framtagen av regeringens kommitté Demokratin 100 år. Genom att skriva på deklarationen åtar sig Borås Stad att på olika sätt fördjupa och stärka sitt demokratiarbete under jubileumsåret 2021.

Vår demokrati - Kommittén Demokratin 100 år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-10-05] Emma Frans föreläste för elever om demokrati, fake-news och kritiskt tänkande

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol