Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Extra tillsyn av trängsel

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nu kommer Miljöförvaltningen att börja göra oanmälda platsbesök ute hos restauranger, kaféer och andra verksamheter som serverar mat eller dryck i Borås för att göra tillsynskontroller med fokus på trängsel. Miljöförvaltningen kommer att titta på hur man i Borås följer Folkhälsomyndighetens regler för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Reglerna handlar i korthet om att trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra och restauranger ska placera bord så att det är lätt för gäster att röra sig utan att det blir trängsel eller köbildning.

Miljöförvaltningen har redan fått in ett tjugotal klagomål på trängsel i restauranger, barer, kaféer, uteserveringar och butiker. Redan idag gör man tillsyn hos de verksamheter som fått klagomål som serverar mat eller dryck. Nu kommer Miljöförvaltningen även att utöka sina kontroller genom att göra fler oanmälda platsbesök med fokus på trängselreglerna följs.

Vid trängseltillsynen kommer man observera och kontrollera hur situationen ser ut och även lämna information. Även polisen lämnar observationer till Miljöförvaltningen.

– Restaurang- och kaféägarna i Borås Stad har ett stort ansvar att reglerna följs och att man inte bidrar till smittspridning. De verksamheter som inte följer reglerna kommer att få rapportera vilka åtgärder som man tänker göra. Alla avvikelser rapporteras till Smittskyddet som Miljöförvaltningen har nära samarbete med. Vid upprepade avvikelser så har smittskyddsläkaren rätt att stänga verksamheter som inte följer reglerna, förklarar Agneta Sander, chef för Miljöförvaltningen i Borås Stad.

– Jag vill uppmana boråsarna att skicka in klagomål till oss om verksamheter som serverar mat eller dryck och som inte följer trängselreglerna. Jag vill också uppmana att man som gäst också tar sin del av ansvaret att fortsätta att hålla avstånd för att minska smittspridningen, avslutar Agneta Sander.

Klagomål på trängsel hos verksamheter som serverar mat eller dryck i Borås kan lämnas till miljo@boras.se eller 033-35 30 00.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-04-28] Extra tillsyn av trängsel

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol