Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Felaktig hantering av IP-adresser

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås Stad har felaktigt låtit personuppgifter i form av så kallade IP-adresser som inte anonymiserats skickas vidare till Google.

Borås Stad använder i likhet med andra kommuner och myndigheter analysverktyget Google Analytics för att mäta trafiken på webbplatsen boras.se. Det sker genom att all trafik loggas hos Google Analytics, så som sidvisningar, antal sidbesök, med mera. IP-adressen kan vid fel inställning även den skickas med i loggen. IP-adressen betraktas som en personuppgift, och ska därför anonymiseras.

Borås Stad har nu genom en granskning i Sveriges Radio uppmärksammats på att besökares IP-adresser tidigare skickats vidare utan att anonymiseras, och utan att upplysa besökaren om det. Detta har Borås Stad nu åtgärdat.

– Det här är ett förbiseende, säger kommunikationschefen Marie Ingvarsson.
– Vi trodde att alla uppgifter anonymiserades, och åtgärdade detta så snart vi blev uppmärksammade på saken. Men vi har brustit här och det beklagar vi.

Stefan Fransson är informationssäkerhetsansvarig i Borås Stad:

– I dag har vi också anmält oss själva till Integritetsskyddsmyndigheten, som ytterligare ett steg för att få klarhet i vilken utsträckning vår hantering brustit.
– Jag vill också understryka att det bara handlar om så kallade IP-adresser. Några andra uppgifter som rör person eller dator har inte lämnats vidare, säger Stefan Fransson.

En suddad vy av Google Analytics.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-02-25] Felaktig hantering av IP-adresser

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol