Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Festligt när särskolans nya skolgård invigdes

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under årets första månader har en rolig och tillgänglig skolgård gjorts i ordning på Grundsärskolan Fjärding. Idag samlades skolans elever och medarbetare för att inviga den tillsammans.

Det var soligt och högtidligt när den färggranna innergården invigdes. Applåderna var många när eleverna höll både invigningstal och klippte det blågula bandet.

- Nu bjuder skolgården in till lek och samspel. Det finns något för alla och alla elever, oavsett hjälpmedel, kan ta del av gårdens möjligheter. Eleverna har fått smygtesta gården lite före invigningen och vi ser att kompisgungan är särskilt populär, säger Helén Nejderås Stomberg som är skolans rektor.

Gården har gjorts om från grunden och utrustats med ett mjukt underlag, gungor, en bil, en sandlåda med sandbord i olika höjder och två mål för bollsport. Det finns också ett stort bord med odlingslådor där eleverna ska plantera örter som doftar gott och kanske även lite bär att smaka på.

En elev klipper invigningsbandet.

Barnens innergård - ett demokratiskt beslut

Skolgården har fått namnet Barnens innergård, ett namn som eleverna har röstat fram genom en valprocess som i stort liknar processen i ett riksdagsval. Valet genomfördes med valförrättare, röstkort och valbås. Före valet fick eleverna lära sig om hur ett val går till och efteråt filmades rösträkningen så att alla tydligt kunde se resultatet.

- Ett av våra uppdrag är att förankra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att förbereda dem för att leva och verka i samhället. Vi såg namnröstningen som ett bra och konkret sätt att arbeta med demokrati i skolan, säger Cecilia Samuelsson, biträdande rektor.

En skylt som det står "Barnens innergård" på.

Fakta om grundsärskolan Fjärding

På Grundsärskolan Fjärding går ett fyrtiotal elever i åldrarna 7-16 år. De yngre eleverna går i Fjärdingskolan och delar idrottssal, bibliotek samt klassrum för slöjd och hemkunskap med grundskolan som finns i samma byggnad.
De äldre eleverna har sin undervisning i Bodaskolan. Skolans 45 medarbetare har särskild kunskap och kompetens för arbete med elever med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Likt grundskolan har grundsärskolan en egen läroplan och kursplaner i respektive ämne.

Chips till barnen.
En elev invigningstalar. 
Kryddor i ett land.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-04-23] Festligt när särskolans nya skolgård invigdes

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol