Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fjärdingskolan tävlar i utmaningen På egna ben

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Det är torsdag efter lunch och 6A i Fjärdingskolan sitter förväntansfulla i sina bänkar. I klassrummet är det varmt. Klassens lärare Linda Skogh förklarar att klassen har fått göra en pulshöjande dansaktivitet precis innan lunch som nog har fått upp värmen i både klassrummet och eleverna.

Just nu är klassen extra ivriga på att få röra på sig. De deltar nämligen i projektet På egna ben, och ligger i topp bland alla Borås deltagande klasser.

Utmaningar och trafiksäkerhet

På egna ben är en utmaning som ska få eleverna att i större utsträckning röra på sig och välja ett annat alternativ än att åka kortare bilsträckor till skolan. Utmaningen är uppbyggd som en poängjakt med deletapper. Eleverna samlar poäng genom att cykla eller gå till och från skolan och genom övningar i skolan. Föräldrar, syskon och kompisar kan hjälpa till att samla bonuspoäng.

- Jag går till skolan, och sen när jag kommer hem så brukar jag samla extra poäng till exempel genom att spela basket med en kompis, berättar en av eleverna.

Under skoltid har eleverna dessutom fått lära sig mer om hälsa, trafiksäkerhet och miljö.

- Vi har gjort egna vägskyltar som vi tycker behövs. Jag har gjort en skylt som visar var el-scootrar får köra för jag tycker att det saknas sådana skyltar, säger en elev och visar upp sin skylt.

Hoppas på vinst

Utmaningen avslutas nästa fredag, den 16:e oktober och klass 6A på Fjärdingskolan har legat i toppen bland de deltagande boråsskolorna under hela utmaningen. Drömmen är att vinna hela regionens tävling för att få pengar till en klassresa, och eleverna kämpar nu på med att samla ännu fler poäng.

- Det har varit lite svårt ibland när någon har velat skjutsa en och man har fått säga nej för att kunna samla poäng, konstaterar en elev.

De allra flesta eleverna verkar ändå tycka att det har varit relativt enkelt och roligt att samla poäng, även om utmaningen har gjort att de ändrat lite på sina vanor. På frågan om vilka som har börjat röra sig mer till följd av utmaningen räcker nästa alla i klassen upp handen.

Eleverna i klassrummet på Fjärdingskolan.
En elev pekar på en teckning.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-10-09] Fjärdingskolan tävlar i utmaningen På egna ben

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol