Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Förändrade förutsättningar för feriearbete

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Varje sommar erbjuder Borås Stad feriearbete till alla ungdomar som är mellan 16-18 år. Men i år som en följd av coronapandemin kan runt 470 av de ordinarie ferieplatserna inte erbjudas inom bland annat vård och omsorg och förskola.

Det är därför ett drygt 50-tal ungdomar som i år inte fått något erbjudande om feriearbete under sommaren.

– Men vi löser det genom att erbjuda de här ungdomarna arbete under kommande höst-, jul- och sportlov, berättar Hans Johansson, verksamhetschef på Arbetslivsförvaltningen.

Utöver den extra insatsen att erbjuda feriearbete på loven till dessa ungdomar, har en arbetsgrupp inom Borås Stad sett över möjligheten att få fram feriearbeten inom andra delar av kommunens verksamheter. På kort tid lyckades man få fram över 300 platser som nu erbjuds till en del av de ungdomar som skulle arbetat inom vård och omsorg.

– De ungdomarna kommer att synas runt om i kommunen då de bland annat ska hjälpa till med att hålla parkerna rena från skräp, rensa i Viskan, måla räcken, göra rent stadsmiljön från klotter och gräva upp invasiva växter, berättar Jessika Olausson, chef för HR-funktionen på Tekniska förvaltningen och en av dem som arbetat med att skaffa fram de nya ferieplatserna.

Därtill har ett antal handledare anställts, som bland annat ska arbeta med ferieungdomar som kommer jobba på fritidsgårdar med aktiviteter för barn. Även antalet platser för ungdomar som vill arbeta som ferieentreprenörer har utökats, från 30 till 130.

– Tillsammans har vi lyckats hitta nya och kanske lite annorlunda lösningar som gör att vi ändå kan erbjuda arbete till de ungdomar som skulle ha fått feriearbete inom kommunen, avslutar Hans Johansson.

Feriearbetande ungdomar.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-06-12] Förändrade förutsättningar för feriearbete

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol