Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Förintelsens minnesdag 2020 - Barn under förintelsen

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Förintelsen minnesdag 2020 i Borås har barnens perspektiv i fokus. Hur upplevde barn upp till 14 år förföljelserna under Förintelsen och hur har de som vuxna handskats med påtvingande minnesbilder och känslor?

Susanna Christensen var elva år då hon och hennes föräldrar fördes till Bergen-Belsen, ett läger med utmärglade fångar som trängdes ihop med tusentals lik. Där överlevde Susanna och hennes mamma och i juli 1945 kom de med tåg till Malmö genom Röda Korsets försorg. I psykoanalytikern Suzanne Kaplans doktorsavhandling ”Barn under Förintelsen då och nu” intervjuas 330 överlevare i Sverige och ger svar på flera av dessa frågor.

- Barnens röster i Kaplans bok skär i hjärtat. De är viktiga i förståelsen av det oförståeliga, som Förintelsen är. Hur mycket förstod ett barn av det såg och upplevde? Och vad betydde det att överleva? Barnens perspektiv som ofta glöms är viktiga att lyfta. Att dessutom Barnkonventionen blir svensk lag 2020 gör detta tema än mer aktuellt, säger Marie-Louise Weise, Kultursekreterare och ansvarig för Förintelsen minnesdag i Borås sedan starten 2013.

Program för Förintelsen minnesdag

Klockan 17.00 Ljusceremoni på P A Halls terrass.

Klockan 18.00 Borås Stadsteaters stora scen. Välkomnande av Eva-Lotta Franzén, kulturchef, inledning av Pelle Höög, kommunstyrelsens ordförande och Susanne Sznajderman-Rytz, representant för Judiska föreningen i Borås.

Under kvällen blir det samtal med Susanna Christensen som leds av Suzanne Kaplan, körsång från Kulturskolans barnkör, musik av Sirocco med skådespelerskan/sångerskan Sofia Berg-Böhm och gitarristen Patrik Bonnet som framträder med sånger på jiddisch, ladino, arabiska och hebreiska i egna arrangemang.

Kulturförvaltningen arrangerar Förintelsens minnesdag i samverkan med Judiska Föreningen i Borås, Svenska kyrkan, Sensus, RFSL, Grundskoleförvaltningen, Röda korset, Rädda Barnen. Utställningen ”Jag kom ensam” från Forum för levande historia kommer finnas på PA Halls terrass att titta på.

Ett tänt ljus.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-01-27] Förintelsens minnesdag 2020 - Barn under förintelsen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol