Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Förskola med estetisk profil invigd

Artikeln publicerades:

Är det ett rymdskepp, en teater eller en konstnärlig verkstad? I fredags invigdes KreaNova på Norrby, en förskola med estetisk profil och höga ambitioner.

Den svarta huskroppen ligger inbyggd i slänten bakom Almåsgymnasiet. Här finns knappt några räta vinklar, men däremot teaterscen, brännugn och ateljé. På gården utanför finns bland annat xylofoner att spela på, sagokoja och rör att krypa igenom.
Mathias Duell, ordförande i Lokalförsörjningsnämnden, hälsade gästerna välkomna. Talade gjorde bland andra kommunalråden Malin Carlsson och Anette Carlsson samt ordförande i Förskolennämnden, Leif Johansson (S) och förskolechef Jessica Kjellén.
– Vår estetiska profil ska synas och kännas. Jag är jätteglad och stolt, inte minst över alla medarbetare. Alla har gått in med stort engagemang, sade Jessica Kjellén.

Förutsättningarna för den här byggnationen var speciella, berättade Kristoffer Gråhns, projektledare på Lokalförsörjningsförvaltningen.
– Arkitektoniskt skiljer sig förskolan ganska mycket från andra förskolor och det var också tanken. Här finns inte många 90-gradiga vinklar, vilket skapar en kreativ miljö. Det har varit utmanande att planera och bygga och vi är jättenöjda och stolta över resultatet.

Huvudnumret på invigningen var en föreställning baserad på boken ”Sagan om KreaNova”, som förskollärare och chef på KreaNova skrivit och Stefanie Henriksson illustrerat. Förskolläraren Pernilla Thomasdotter berättade inlevelsefullt för stora och små i publiken och efteråt bjöds det på goda tilltugg lagade i förskolans egna kök, Nova.

Pernilla Thomasdotter har varit med i projektgruppen som i nästan två år har arbetat med den nya förskolans verksamhetsidé samt inom- och utomhusmiljö.
– Det gör att det här delvis känns som min förskola. Och nu är vi äntligen här, i det här fantastiska huset!

Hennes hjärta klappar extra starkt för teater.

– Teater är ett fantastiskt verktyg för att möjliggöra för alla barn att erhålla ett språk, att förstå olika innehåll och sammanhang. När vi har ett språk kan vi tillgodogöra oss annan kunskap. Att ha ett språk är en demokratisk rättighet, sa förskolläraren Pernilla Thomasdotter.

Bus med lärare och barn. 
KreaNova från utsidan.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-25] Förskola med estetisk profil invigd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol