Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Förtidsröstandet slår rekord

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Förtidsröstandet slår rekord inför söndagens EU-val. Efter 16 dagar har 14 715 förtidsröster tagits emot. Det är en ökning med 49 procent jämfört med 2014 års val.

På söndag den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen drog igång 8 maj och så här 16 dagar senare har hela 14 715 förtidsröster tagits emot runt om i kommunen. Motsvarande siffra 2014 var 9 850 röster.

- Vi ser en stor skillnad i antalet förtidsröstande, säger Ludvig Ahlstrand, projektledare på Valnämndens kansli. Det är en trend som syns i hela landet.

Det är också en trend som har varit tydlig ett tag, att svenskarnas deltagande i valet till Europaparlamentet successivt ökar från val till val.

De förtidsröstningslokaler i kommunen som haft flest besök i år är valstugorna på Stora torget, valstugan i Knalleland och Stadsbiblioteket.

Borås Stad har inför EU-valet, liksom inför det allmänna valet i höstas, drivit kampanjen #klartjagskarösta där man jobbar med att sprida information om valet och satsar extra på vissa fokusområden, som förstagångsväljare, människor med funktionsnedsättning och områden med lågt valdeltagande.

Hur högt det totala valdeltagandet i årets val till Europaparlamentet blir, och vad valresultatet blir, får vi preliminärt besked om när vallokalerna stänger på söndag.

Stapeldiagram över förtidsröstningen dag för dag.

Så här har förtidsröstningen sett ut dag för dag.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-05-24] Förtidsröstandet slår rekord

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol