Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Gässlösa utmanar unga arkitekter

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nu är Europan i gång, världens största återkommande arkitekttävling. Där deltar arkitekter under 40 år från hela Europa. I årets tävling, Europan 15, är det framtida Gässlösaområdet ett av 45 områden runtom i Europa som de tävlande kan välja att arbeta med.

Borås Stad har formulerat de baskrav och önskemål som gäller för planeringen av Gässlösa, och som arkitekter och fysiska planerare nu har att väva in i sina förslag:

  • Det utgår från en modern stad i förändring, där det textila arvet också utgör ett kärnområde för framtiden.
  • Gässlösa växer med sin närhet till centrum och med Viskans flöde genom området till en stad i staden. Ett parkstråk förbinder Gässlösa med stadskärnan.
  • I Gässlösa ska det förutom bostäder också finnas arbetsplatser, i småindustri och i andra småskaliga verksamheter som huserar i nya eller renoverade gamla industrilokaler. Också en ny skola ska byggas här.
  • Vi vill att denna blandstad ska bli ett exempel på hur vi bygger stad för en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar framtid i enlighet med Borås Stads visioner.

– Vi tror på ett stort intresse för Gässlösa, eftersom området erbjuder så många spännande utmaningar: en modern blandstad som växer kring vatten och grönområden och där hållbarhet är ett ledord. Jag har svårt att tänka mig ett mer passande projekt om man vill jobba med framtidens stadsbyggnadsutmaningar, säger Charlotta Tornvall, strategisk samhällsplanerare i Borås Stad.

För att skapa en lokal förankring bland inte minst unga boråsare, kommer aktiviteter att skapas för barn genom Kulturskolan och genom en skuggarkitekttävling för gymnasieelever. De inkomna förslagen kommer ställas ut i september.

Övriga svenska kommuner som erbjuder områden att arbeta med i tävlingen är Halmstad, Helsingborg, Enköping, Täby och Gotland (Visby).

Tävlingsbidragen kommer att bedömas av en internationell jury av arkitekter. Temat för årets tävling är Den produktiva staden.

En gul bild med siffran 15 på.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-03-20] Gässlösa utmanar unga arkitekter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol