Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Good Goods utökar med samordnade avfallstransporter

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Sedan december 2019 är pilotprojektet Good Goods igång med samordnade varutransporter till butiker i city. Nu är det dags att utöka projektet med avfallstransporter. En ny, grönstrajpad Good Goods-bil kommer att synas på gatorna i centrum för att hämta upp avfall och sedan tyst och miljövänligt transportera ut det från citykärnan.

Chauffören Thomas Persson framför det nya Good Goods-ekipaget för avfallstransporter.

Chauffören Thomas Persson framför det nya Good Goods-ekipaget för avfallstransporter.

– Vi har väntat länge på att avfallstransporterna ska komma igång och är därför extra glada idag när vårt nya ekipage rullar ut. Ekipaget är betydligt mindre än de traditionella tunga biogasbilarna, de nya fordonen är tysta och drivs på el. För oss är detta ett viktigt steg i utvecklingen att minska buller, utsläpp, och att skapa en ännu tryggare innerstadsmiljö, säger Sara Thiel, näringslivsutvecklare på Borås Stad och projektledare för Good Goods.

Projektet Good Goods går ut på att lasta om gods och avfall till mindre lättare och miljövänliga bilar på en omlastningscentral utanför stadskärnan och på så vis minska lastbilstrafiken i centrum.

– Avfallstransporterna är en central del av Good Goods affärsmodell. Det handlar om att samordna resurser för transporter av varor och avfall i största möjliga utsträckning för maximal totaleffektivitet. Vi vinner både tid och effektivitet och skapar tillsammans möjligheter för framtidens hållbara transporter, fortsätter Sara Thiel.

Under hösten tog Borås Energi och Miljös beslut om att införa ett nytt insamlingssystem för hushållsavfall med bostadsnära insamling av förpackningar och tidningar för villahushåll i Borås. Borås Energi och Miljö ser Good Goods som en möjlig lösning för att även kunna erbjuda bostadsnära insamling för flerfamiljshus och hämtning hos lokalkunder i centrala Borås.

– Vi på Borås Energi och Miljö tycker det är ett spännande projekt där vi provar ett nytt sätt att hämta avfall bostadsnära. I centrum finns det många utmaningar i form av smala gator och mindre ytor att komma till med våra normala avfallsbilar. Vi hoppas också att vi på ett nytt sätt kan skräddarsy hämtning av avfall utifrån kundernas behov och önskemål, säger Jonas Holmberg, marknadschef på Borås Energi och Miljö.

Information, ikon

Mer om Good Goods

  • För Borås invånare och besökare är det viktigt att vi har en attraktiv och trivsam stadskärna, livlig men inte bullrig, där invånarna kan flanera och det lokala näringslivet blomstra. Det här vet vi i Borås. Därför satsar Borås Stad, Borås Energi och Miljö och Borås City tillsammans på att öka trivseln och skapa en bättre miljö i centrum genom att minska lastbilstrafiken från transporter i city.
  • goodgoods.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du veta mer!
Good goods-bilen på Sandwalls plats. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-06-22] Good Goods utökar med samordnade avfallstransporter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol