Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Grundskoleelever lär om identitet och respekt

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under veckan har alla sjundeklassare i Borås Stads skolor sett teaterföreställningen Seek and Hide. Pjäsen är en del i skolornas värdegrundsarbete och tar upp viktiga frågor som tonåringar kommer i kontakt med.

Seek and Hide handlar om att sätta gränser och om vad en får och inte får göra mot någon annan. Pjäsen utspelar sig i högstadiemiljö och lyfter frågor om vad en får kalla någon annan, hur skämt blir till allvar och att ett nej är ett nej.

Föreställningen väcker både tankar och känslor och har engagerat eleverna.

- De har varit mycket skratt och många uttryck av igenkänning och avståndstagande från kränkningar. Under vissa scener har det varit precis knäpptyst, säger Natalia Pérez Nyberg, projektledare. Eleverna har levt sig in totalt i karaktärerna och det som händer i föreställningen. Att pjäsen verkar nå fram beror nog på att den är baserad på ungdomars egna tankar och frågor kring inre och yttre krav.

Satsningen är ett samarbete mellan Grundskoleförvaltningen och Kulturförvaltningen inom ramen för Skapande skola. Det är första gången en Skapande skola-aktivitet riktas mot en hel årskurs.

- Vi har valt att rikta oss till elever i årskurs 7 för att vi vet att det förebyggande arbetet har stor betydelse för alla elevers trygghet och studiero. Pjäsens tema är så aktuellt och handlar om både värdegrund och kultur. Det finns något positivt och rättvist med att nå alla elever med en gemensam satsning, säger Jonna Börjesson, barnkultursekreterare.

Skapande skola finansieras av Kulturrådet. Till pjäsen finns en lärarhandledning som skolorna har möjlighet att arbeta med i klasserna.

Bild från teaterföreställning.

Alla sjundeklassare i Borås har fått se teaterföreställningen Hide and Seek.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-10-05] Grundskoleelever lär om identitet och respekt

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol