Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Här pågår onsdagsräkningen för fullt

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Valet är avklarat men spänningen är fortfarande stor kring vad det slutliga resultatet ska bli. I kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset sitter just nu 14 personer och genomför den så kallade onsdagsräkningen.

Det är valkansliets personal tillsammans med frivilliga krafter från andra kommunala förvaltningar som ägnar en arbetsdag åt att räkna de sist inkomna rösterna i söndagens val.

- Det har inte varit svårt att få folk att ställa upp, intygar Anna Enochsson på valkansliet. Vi har till och med haft folk i reserv.

Under onsdagen räknas utlandsrösterna och sent inkomna förtidsröster som inte hann räknas under valdagen. Förtidsröstning förekommer faktiskt även på valdagen, och då handlar det framförallt om personer från andra kommuner som befinner sig i Borås och därför röstar här.

- Det rör sig om cirka 700 personer, så det är ingen obetydlig del av rösterna, säger Anna Enochsson.

Totalt är det cirka 1 700 röster som räknas i Borås under onsdagsräkningen. Bland dem finns också de röster som röstmottagarna i vallokalerna ansett vara ogiltiga, till exempel om man har lagt flera sedlar i samma kuvert, om man röstat i fler val än man är berättigad till eller om man har ångerröstat, det vill säga förtidsröstat och sedan ångrat sig och röstat en gång till på valdagen.

När onsdagsräkningen är färdig packas alla röstsedlarna i kartonger och körs av valnämndens ordförande och vice ordförande till länsstyrelsen i Trollhättan, där de kontrollräknas ytterligare en gång.

På fredagen väntas sedan det slutliga resultatet.

Anna Enochsson på valkansliet, upphandlingsjurist Rasmus Lundqvist, stadsjurist Louise Streiby och administratör Jon Hjärne.

Valkansliets Anna Enochsson, upphandlingsjurist Rasmus Lundqvist, stadsjurist Louise Streiby och administratör Jon Hjärne ägnar onsdagen åt att räkna de sist inkomna rösterna.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-12] Här pågår onsdagsräkningen för fullt

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol