Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Hemtjänsten handlar alltmer dagligvaror online

Artikeln publicerades:

I mitten av oktober startade det nya sättet att handla dagligvaror, till exempel mat, för de personer som har insatsen inköp i hemtjänsten. Istället för att gå till en butik med inköpslista och pengar eller kort och handla åt den enskilde sitter personal tillsammans med den enskilde och beställer varorna i en onlinebutik.

Inköp via onlinebutik har förekommit viss utsträckning i några hemtjänstgrupper tidigare. Nu ska insatsen införas på bred front. Införandet börjar i liten skala för att säkerställa att allt fungerar. Sjöbo hemtjänstgrupp har börjat handla tillsammans med ett tiotal personer. Efter hand utökas antalet personer som gör sina inköp på detta vis och planen är att alla som berörs har kommit igång under våren 2019.

Fördelar för den enskilde

För den person som har insatsen inköp finns flera fördelar med att beställa dagligvaror online:

  • Personen ser och kan själv välja i utbudet av varor, delaktigheten blir större
  • Personen får bättre kontroll över sina inköp, eftersom hen ser den exakta inköpssumman vid varje beställning och varorna faktureras i efterhand
  • Den ekonomiska säkerheten ökar eftersom personen inte behöver lämna ifrån sig kontanter eller kort till personalen

Fördelar för personalen

Även för personalen finns det flera fördelar med att gå över till beställning online:

  • Den fysiska arbetsmiljön förbättras när personalen inte behöver handla i butik och bära många matkassar varje vecka
  • Risken för stress minskar när personalen inte behöver hantera brukarnas kontanter eller kort

- Vi ser flera kvalitetsförbättringar tack vare onlineinköpen. För den enskilde är delaktigheten i inköpen viktig och för personalen är det den bättre arbetsmiljön.Det blir också en liten stund av samtal och gemenskap när personalen sitter ner med den enskilde och gör beställningar istället för att åka och handla, säger Cecilia Botin, verksamhetschef för hemtjänsten.

Leverans av matkasse

Under våren genomförde Vård- och äldreförvaltningen en upphandling av onlinebutik för inköp. ICA Supermarket Knalleland är den butik som nu kommer att leverera dagligvaror till dem som har insatsen inköp. Butiken sköter också hemkörningen varorna under dagtid, utan extra kostnad för den enskilde. De som har behov av hjälp med att ta emot och packa upp varorna får sina matkassar levererade av Borås Stads kyld-mat-organisation istället.

Inga och undersköterskan Helena handlar mat.

En äldre person med en surfplatta.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-11-01] Hemtjänsten handlar alltmer dagligvaror online

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol