Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kraftig ökning av smittspridning i Borås

Ingen äldre blev sjuk av makrillen

Artikeln publicerades:

Miljöförvaltningen förelägger restaurang Hestra Midgård att livsmedel måste tinas upp under kontrollerade former. Anledningen är en händelse i september då makrill tinades i rumstemperatur och två personer blev histaminförgiftade.

Ingen av de boende på vård- och omsorgsboendet Hestra Ringväg 4 blev sjuk när makrillen serverades. Det är personal vid boendet som har rapporterat att de blivit histaminförgiftade.

Makrill får tinas i rumstemperatur under förutsättning att personal finns på plats och kontrollerar temperaturen kontinuerligt, enligt livsmedelslagen. Personalen fanns på plats under tiden makrillen tinades men temperaturen mättes inte kontinuerligt på livsmedlet.

Kostverksamheten inom Vård- och äldreförvaltningen har tydliga rutiner för hur livsmedel ska tinas upp och med anledning av händelsen på Hestra Midgård har man gått igenom dem extra med personalen i köket.

Kostverksamheten har också varit i kontakt med fiskleverantören och de har inte hittat några förhöjda histaminvärden i sina prover.

Fakta om histaminförgiftning

Histaminförgiftning orsakas av ett bakteriegift (toxin) som kan bildas i felaktigt förvarad eller tillredd makrill, tonfisk eller bonito. Man kan bli sjuk främst genom att man äter förgiftat fiskkött. Inkubationstiden är mycket kort, 15–60 minuter.

Strax efter förtäringen av det toxininnehållande livsmedlet kan man drabbas av:

  • Hettande, stickande känsla
  • Kraftig huvudvärk
  • Pepparbitter smak i munnen
  • Intensiv rodnad, främst i ansiktet
  • Hjärtklappning
  • "Oro i kroppen"
  • Ibland diarréer, magont och andningsbesvär (ej kräkningar).

Symtomen är ganska ofarliga och går vanligen över inom några timmar och lämnar inga bestående men. Någon behandling behövs i regel inte.

Källa: folkhalsomyndigheten.se

Makrill

Två personer blev histaminförgiftade efter att ha ätit makrill som tinats i rumstemperatur.

Ikon: pratbubblor

Vid frågor kontakta

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-10-31] Ingen äldre blev sjuk av makrillen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol