Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Invigning av utställningen "Fira demokratin!"

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Under torsdagskvällen var det invigning av utställningen ”Fira demokratin!” som lyfter rösträttskampen och demokratins genombrott i Sverige. På plats för att inviga utställningen på ett soligt PA Halls Terrass var landshövding Anders Danielsson, Kommunfullmäktiges presidium och Axel Petrén, elev på Kulturskolan.

Den svenska demokratin fyller hundra år, vilket riksdagen uppmärksammar med en vandringsutställning som turnerar landet runt under fyra år. Nu har turen kommit till Borås och i anslutning till riksdagens utställning skildras också vägen till demokrati ur ett Boråsperspektiv.

I sitt invigningstal lyfte landshövdingen bland annat vårt gemensamma ansvar för demokratin:

– Demokratin är vår gemensamma angelägenhet, den innebär ett stort ansvar för oss alla och vi måste behandla den och våra medmänniskor på så vis att den består. Demokrati är både rätt och skyldighet. Våra handlingar, både som individer och kollektiv är avgörande för att upprätthålla vårt demokratiska system, säger Anders Danielsson.

Till tonerna av Boråsfanfaren, som Axel Petrén framförde på trumpet, så knöt landshövdingen upp det blå-gula bandet och förklarade utställningen öppnad.

En del av 400 årsjubileet

– Utställningen är också en del av Borås 400 årsjubileum och ett av Borås Stads bidrag för att fira vår stad. Vi är glada över att visa denna viktiga utställning i Kulturhuset och på PA Halls Terrass under hela sommaren, säger Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög.

Riksdagens utställning liksom den lokala Boråsutställningen berättar om kvinnliga pionjärer i rösträttsfrågan. Just kvinnans kamp för rösträtt och andra medborgerliga rättigheter för kvinnor lyfte Anne-Marie Ekström, andra vice ordförande i Kommunfullmäktige, när hon talade på invigningsceremonin.

Ulrik Nilsson, vice ordförande i Kommunfullmäktige, avslutade invigningsceremonin med uppmaning att värna kompromissen, debatten och det demokratiska samtalet.

Utställningen finns på plats fram till 19 augusti.

Information, ikon

Mer om utställningen

I Kulturhusets foajé finns utställningen som berättar om rösträttskampen och riksdagsbesluten som ledde fram till det första demokratiska valet med allmän och lika rösträtt 1921.

Rösträttskampen fördes också i Borås och det uppmärksammas med nedslag i Borås historia. Dessa delar finns både i Kulturhusets foajé och här på affischskärmarna på PA Halls Terrass.

Här skildras vägen till demokrati ur ett Boråsperspektiv med folkrörelser som blev en skola i praktisk demokrati, personer som kämpade för rösträtt och den lokala utvecklingen, år för år, fram till demokratins genombrott.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-06-11] Invigning av utställningen "Fira demokratin!"

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol