Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

#jagärhär får Sociala medier-priset på 100 000 kronor

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Årets Sociala medier-pris på 100 000 kronor går till föreningen och Facebook-gruppen #jagärhär, som genom praktisk handling arbetar mot hat och för en konstruktiv debatt i sociala medier. Vinnaren tillkännagavs i dag, den 3 juli, i Almedalen.

– En baksida med sociala medier är att de kan fungera som plattform för hat och hot i många former. Samtidigt har det vuxit fram allt starkare sociala medier-aktiviteter som motkrafter. Här har #jagärhär gjort ett stort arbete och vi är mycket glada över att ge priset till dem, säger Jan Nolin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

Sociala medier-priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, och delas ut av Borås Stad och Högskolan i Borås. Priset ges till personer eller grupper som gjort ”väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv”.

– Priset hjälper oss att uppmärksamma det viktiga arbete som våra medlemmar gör när de motverkar hat och desinformation. Dessa företeelser hör nära samman med den våg av populism och auktoritarism som sprider sig i världen. För det mesta är det folkvalda politiker som underminerar det demokratiska styret och det, om något, visar hur otroligt viktig den politiska debatten faktiskt är, säger Mina Dennert, ordförande i föreningen #jagärhär.

Facebook-gruppen #jagärhär startade 2016 i syfte att stoppa näthat och bidra till en nyanserad politisk diskussion. Gruppen har i dag runt 75 000 medlemmar som tipsar varandra om var gruppen behövs för att ge stöd till den som blir utsatt, stötta med nyanserade kommentarer och informera om vägar till faktagranskad information. Sedan 2017 är #jagärhär också en ideell förening. Verksamheten har även spridits internationellt, bland annat till Frankrike, Italien, Tyskland, Norge, Slovakien och Storbritannien.

Juryns motivering

Årets Sociala medier-pris på 100 000 kronor, tilldelas föreningen och Facebookgruppen #jagärhär, vars medlemmar i praktisk handling och med mod och beslutsamhet bemöter och bekämpar dem som med hat, hot och påhittade fakta försöker begränsa och förminska de sociala mediernas spelrum för konstruktiv samhällsdebatt.

Tidigare vinnare

2018: #metoo
2017: Viralgranskaren
2016: Wikimedia Sverige
2015: Brit Stakston
2014: Lina Thomsgård
2013: Joakim Jardenberg

Vinnaren av sociala medier-priset.

Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson, Minna Dennert ordförande i föreningen #jagärhär, Mats Tinnsten rektor Högskolan i Borås och Erik Jullander Borås Tidning.

d

Mer om Sociala medier-priset

Med Sociala medier-priset, det enda i sitt slag, vill Högskolan i Borås och Borås Stad premiera den person eller organisation som på ett positivt sätt bidrar till samhällsutvecklingen genom sin användning av sociala medier. Priset som är ett stipendium på 100 000 kronor finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Priset kommer att överlämnas till föreningen #jagärhär under Days of Knowledge i Borås den 3 december.

Juryledamöter
Bengt KÅ Johansson, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Emelie Johansson, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Jan Nolin, Högskolan i Borås
Nasrine Olson, Högskolan i Borås
Marie Ingvarsson, Borås Stad
Göran Björklund, Borås Stad
Stefan Eklund, Borås Tidning

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-07-03] #jagärhär får Sociala medier-priset på 100 000 kronor

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol