Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lättare att få hjälp med städ och tvätt för äldre boråsare

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Vård- och äldrenämnden har beslutat att införa förenklat beslutsfattande för tre olika insatser; stöd med städning och stöd med tvätt för boråsare som har fyllt 80 år och digitalt stöd för dem som har fyllt 75 år.

Förenklat beslutsfattande innebär att en person som själv bedömer att hen har behov av någon av de tre insatserna anmäler det till Vård- och äldreförvaltningen. Någon utredning med individuell behovsbedömning behöver inte göras utan den som har uppnått rätt ålder får den eller de insatser som önskas.

– Det känns fantastiskt bra att kunna erbjuda äldre boråsare ett enkelt sätt att få hjälp med vissa vardagssysslor och att vi ger dem möjlighet att lära mer om den digitala världen, säger Johan Wikander (L), ordförande i Vård- och äldrenämnden.

Stöd med städning beviljas en gång per hushåll var tredje vecka, och omfattar två rum och kök, hall och toalett. Stöd med tvätt beviljas en gång per hushåll varannan vecka, och omfattar också byte av sängkläder. Stöd med städning och stöd med tvätt är avgiftsbelagda på samma sätt som andra serviceinsatser inom hemtjänsten. Tjänsterna kan utföras av Borås Stads egen hemtjänst eller av privata hemtjänstföretag.

Digitalt stöd kan uppgå till max 8 timmar per person och år, fördelat på högst fyra tillfällen. Syftet är att öka digitaliseringen bland äldre boråsare och att förebygga ett digitalt och socialt utanförskap. Digitalt stöd kostar ingenting och utförs av Vård- och äldreförvaltningens seniorhälsokonsulenter.

Beslutet om förenklat beslutsfattande gäller från och med 2020-04-01.

d

Bakgrund och mer information

Person som dammsuger.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-12-11] Lättare att få hjälp med städ och tvätt för äldre boråsare

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol