Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Marmorskimmer i Borås kongresshus

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Först Pompeji, nu Borås. Bortåt 600 kvadratmeter väggyta i Borås kongresshus har nu fått ett vackert stenskimmer när den behandlats med stucco lustro, marmorputs, med en hantverksteknik med rötter i antikens Rom.

Den största väggen, 460 kvadratmeter, är nu täckt med ett 2 millimeter tjockt lager marmorputs i svart med koboltblå i botten och ytbehandlad med bivax för skydd och ökad glans.

En mindre vägg är behandlad på samma sätt, men gnistrar vit. Nu har också väggarmaturer monterats för att kasta ytterligare ljus över de vackra ytorna. Efter en granskning på torsdagen återstår nu bara smärre putsförbättringar i några smygar, berättar Borås Stads projektledare Jan-Olof Edman.

Byggarbetare på en ställning.

Arbetet, som måste ske i ett enda långt moment, tog 8-10 timmar. Längre avbrott i arbetet än fem minuter skulle ha gett synliga skarvar i materialet. Därför utfördes arbetet av en stor grupp specialisthantverkare från Italien och Serbien, länder där tekniken lever. Det berättar Jacob Erle och Elisabeth Flensted-Jensen vid det danska företag som ansvarar för arbetet.

Jan-Olof Edman tillägger att den väldiga väggen lutar tre grader för att ytterligare öka effekten av det ljus som reflekteras. Borås Kongresshus, en byggnad från 1939, invigs senare i höst, restaurerad och tillbyggd. Arkitekt är Bo Karlberg vid Tengboms arkitektkontor.

Jacob Erle och Elisabeth Flensted-Jensen vid det danska företag som ansvarar för arbetet.

Jacob Erle och Elisabeth Flensted-Jensen vid det danska företag som ansvarar för arbetet.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-09-14] Marmorskimmer i Borås kongresshus

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol