Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nedskräpningen kostar fem miljoner kronor i Borås

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Det är mycket dyrare att ta hand om det skräp som hamnar på marken istället för i ett återvinningskärl eller en papperskorg. Nu finns en beräkning som visar att kostnaden för nedskräpningen i Borås är ungefär fem miljoner kronor under ett år.

Nyligen utsågs Borås för fjärde året i rad till årets Håll Sverige Rent-kommun för sitt strategiska arbete mot nedskräpningen. Ett av de kriterier som Håll Sverige Rent tar hänsyn till i sin utnämning till årets Håll Sverige Rent-kommun är om kommunerna har koll på hur mycket nedskräpningen faktiskt kostar.

Så vad kostar nedskräpningen i Borås? Det finns inga nationellt överenskomna sätt att räkna på detta, men utifrån den beräkning som Borås rent och snyggt har gjort för Borås del blir svaret ungefär fem miljoner kronor per år. Då är dock inte bostadsbolagens stora kostnader för nedskräpning inkluderade.

Skräpplockning: 3,96 miljoner kronor
Det som hamnar på marken istället för i papperskorgar eller återvinningskärl måste plockas upp. Det tar längre tid och blir därför dyrare än att tömma papperskorgar. I summan ingår kostnader för skräpplockning för hand och med maskin på gator, i parker, i rekreationsområden, på torg, gång- och cykelvägar, rastplatser och i trappor.

Arbetslag som städar: 490000 kronor
Två bidragsanställda personer plockar skräp och städar. Kostnaden omfattar lön, handledning, fordon och drivmedel, arbetskläder och verktyg.

Illegala tippningar: 87000 kronor
Genom Håll Sveriges Rents mobilapp kan allmänheten rapportera var det finns illegala tippar. Kostnaden avser vad det kostar att ta hand om tipparna.

Städning av kommunala badplatser: 84000 kronor

Under 2017 köptes dessutom fimpsugen Ren-Göran in. Den kostade 216000 kr. Ferieungdomar med uppdrag att städa kostade cirka 400000 kronor under 2017. 

Den städning som kommunala och privata bostadsbolag genomför ingår inte i beräkningen.

Mer detaljerade siffror finns att läsa här.

Skräp som ligger i gräset
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-12-13] Nedskräpningen kostar fem miljoner kronor i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol