Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nu blir Borås centrum tystare, renare och säkrare

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Varför låta tunga fossilbränsledrivna lastbilar köra in och ut ur stan med gods och avfall, när mindre och smidigare fordon, drivna på el alternativt biobränsle, kan göra det mycket smidigare? Mitt i julruschen rullar projektet Good Goods igång, vars grönstrajpade miljöfordon vi nu kommer att se i Borås citykärna.

– Syftet med Good Goods är att minska avgaserna och bullret i centrum, göra gatorna säkrare och arbetsmiljön bättre. Helt enkelt skapa ett trivsammare centrum för alla, säger Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Så fungerar Good Goods

Arbetet med att sy ihop de sista detaljerna har pågått i några månader. Varje dag kör tunga fordon in i centrum med varor till butiker och restauranger. Det blir många lastbilar eftersom olika varor kommer med olika transporter. Det är där Good Goods kommer in i bilden. Först samordnas och packas varorna om i utkanten av stan, sedan får smidiga, miljövänliga fordon köra in i stadskärnan och leverera varorna. På samma sätt hämtas avfall och körs ut ur stan.

– Transportbranschen står inför en stor omställning. Vi måste hitta effektiva, smarta och hållbara lösningar där vi konsoliderar transporterna, kör fossilfritt och i själva verket inte transporterar så mycket luft och halvtomma bilar. Nu har vi genom samverkan hittat en ekonomiskt hållbar affärsmodell för projektet som bygger på kommersiella villkor, säger Sara Thiel, projektledare.

Samverkan är nyckeln bakom projektet

Good Goods är ett EU-finansierat projekt som initialt drivs av ett antal samarbetspartners; Borås Stad, Borås City, CiB (Centrumfastigheter i Borås), Interreg North Sea Region Surflogh (EU) och Västra Götalandsregionen.

– Borås som stad och boråsare är fantastiska på att göra projekt tillsammans. Det är ett antal aktörer som står bakom den här satsningen, utan allas helhjärtade inställning hade det aldrig varit möjligt, säger Gunnar Brinck, fastighetsägare.

Fastighetsägare, butiker i city och flera transportörer har involverats längs med arbetet. De som ansvarar för transporterna är Stures Åkeri som kör för DHL och Borås Energi och Miljö.

– Vi vill vara med i utvecklingen och ser att samlastning av gods och miljövänliga fordon är framtiden, både i Borås och i andra städer, säger Lars Björshall, VD Stures åkeri.

Efter en 12 månader lång testperiod kommer projektet att utvärderas och senare blomma ut i full skala.

– Vi tror starkt på den här lösningen och vill efter testperioden öka antalet paket, köra i ett större område och även lägga till fler tjänster som till exempel hemleveranser, säger Caroline Wallin, cityledare Borås City.

Skåpbilen som är strajpad med texten "Good goods"

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-12-12] Nu blir Borås centrum tystare, renare och säkrare

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol