Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Reko-ringar här för att stanna

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Reko-ringarna har vuxit snabbt i både antal och popularitet de senaste åren. Nu har projektet Hållbar landsbygd Sjuhärad gjort den första svenska utvärderingen av fenomenet Reko-ringar.

En Reko-ring utgörs enkelt uttryckt av en plattform på Facebook med handel för närproducerade livsmedel, utan mellanhänder.

- Det som är häftigt är att det går så fort, säger Mia Magnusson, projektledare för Hållbar landsbygd Sjuhärad. Jag var med på den första föreläsningen med den man som drog igång Reko-ringarna i Finland. Det var i januari 2017. En dryg månad senare drog det igång i Borås och idag finns det sex ringar i Sjuhäradsområdet, varav två i Borås kommun.

Köpen görs upp i förväg

Reko-ringen är ingen marknad i traditionell mening utan alla köp görs upp i förväg, via Facebook. Utlämningen sker sedan på en bestämd plats under en timmes tid varannan vecka. I Borås fall är det parkeringen bakom Bäckängsgymnasiet.

- I utvärderingen har vi fått kommentarer om att tiden är lite strikt satt, att det krävs planering för att hinna dit i tid, säger Mia Magnusson. Men överlag anses maten vara av bättre kvalitet, man får ett ansikte på den och konsumenterna upplever att de därmed slänger mindre mat.

Producenterna upplever att Reko-ringarna ger högre lönsamhet, eftersom man tagit bort mellanhänderna. Det har också ökat relationerna mellan producenterna med nya samarbeten som följd.

Kan handla annat än mat framöver

Reko-ringarna är definitivt här för att stanna, tror Mia Magnusson. Och de lär komma att utvecklas vidare.

- Ett utvecklingsområde är att hitta andra plattformar än Facebook. Det finns redan webbsidor, som Local food nods till exempel. Samtidigt har Facebook säkert bidragit till att det vuxit så fort. Man kan också tänka sig handel av annat än mat, som hantverk eller kultur av olika slag. Skulle man kunna lämna miljöfarligt avfall samtidigt som man hämtar ut mat? Möjligheterna är många.

Bild på röda lökar.

På en Reko-ring kan man köpa närproducerade livsmedel utan mellanhänder.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-10-19] Reko-ringar här för att stanna

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol